Proces tegen Wilders om ‘minder Marokkanen’ gaat door

Het hoger beroep van PVV’er Geert Wilders in het ‘minder Marokkanen-proces’ gaat verder. Dat heeft het hof besloten.

ANP
Wilders tussen zijn advocaten Carrie Knoops-Hamburger en Geert-Jan Knoops. Beeld ANP
Wilders tussen zijn advocaten Carrie Knoops-Hamburger en Geert-Jan Knoops.Beeld ANP

Ook het donderdag herhaalde verzoek om het hoger beroep in het ‘minder Marokkanen-proces’ van Geert Wilders aan te houden, is door het gerechtshof afgewezen. Wilders’ advocaat wil dat de zaak opgeschort wordt tot er meer stukken over de vervolging van de PVV’er boven tafel zijn. Volgens hem blijkt uit die stukken dat toenmalig justitieminister Ivo Opstelten (VVD) zich met het proces heeft bemoeid.

Het hof zei opnieuw momenteel geen reden te zien om de zaak aan te houden. Wel moet het Openbaar Ministerie vrijdag met aanvullende documenten komen.

Wilders’ advocaat zei dat als niet alle stukken over de vervolging van Wilders boven tafel komen, hij geschaad wordt in zijn verdediging. “Als wij deze stukken niet hebben, kunnen wij geen verweer voeren,” motiveerde hij zijn verzoek. Volgens de advocaat van de PVV’er ligt er veel bewijs dat toenmalig justitieminister Ivo Opstelten (VVD) zich actief met de vervolging heeft bemoeid. Dat mag niet, het Openbaar Ministerie gaat over vervolging en informeert het ministerie daarover.

Knoops wil dat eerst alle stukken op tafel komen, ook uit het WOB-verzoek van RTL Nieuws dat momenteel nog loopt. Hij vroeg daarom het proces tot 11 oktober aan te houden, tegen die tijd moet de rechtbank in Utrecht waarschijnlijk uitspraak hebben gedaan over het WOB-verzoek.

Hoger beroep

Afgelopen juli eiste het OM in hoger beroep een geldboete van 5000 euro tegen Wilders, hetzelfde als in eerste aanleg. De rechtbank achtte de PVV-voorman eind 2016 wel schuldig aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie van Marokkanen, maar legde geen straf op. Momenteel is de verdediging aan de beurt om haar kant van de zaak te belichten. Knoops had al laten weten een pleitnota van 426 pagina’s te hebben voorbereid.

De uitspraak staat vooralsnog gepland op 11 oktober.

Meer over