Problemen op het spoor zondag mede door falend back-upsysteem

De problemen op het spoor van afgelopen zondag kwamen mede omdat het back-upsysteem van de NS niet werkte.

ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) schrijft aan de Tweede Kamer dat het planningsysteem voor materieel en personeel het niet deed en dat men dan normaal gesproken op een back-up kan terugvallen. Waarom dat zondag niet lukte ‘zal grondig worden onderzocht’.

De NS vond het niet verantwoord om zondag zonder het systeem verder te werken. Volgens de vakbonden had dit wel gekund. Volgens Henri Janssen, bestuurder van FNV Spoor, was er materiaal aanwezig en konden machinisten aan de hand van de seinen zien of ze konden rijden.

‘Slechte beurt’

Heijnen was zondag zeer kritisch over de gang van zaken bij de NS. Volgens de staatssecretaris heeft de vervoerder ‘een zeer slechte beurt’ gemaakt. Ze eiste uitleg, onder meer over waarom er geen vervangend vervoer werd geregeld en waarom al het treinverkeer werd platgelegd. Heijnen wil van de directie van de NS weten ‘hoe zij ervoor gaat zorgen dat dit in de toekomst niet nog een keer gebeurt’.

Het treinverkeer lag vrijwel de hele zondag stil. Volgens de NS was het vanwege de omvang van het probleem niet mogelijk om bijvoorbeeld bussen in te zetten. Heijnen schrijft geen signalen te hebben dat reizigers op stations moesten overnachten. De NS gaat reizigers compenseren. Hoe deze compensatie er uit gaat zien, wordt volgens de staatssecretaris nog vormgegeven.