‘Pro-anorexia-coach is vaak man met seksueel doel’

Op pro-anorexia-websites zijn vaak zogenaamde coaches actief die meisjes om expliciete foto's en seksuele handelingen vragen. Dat blijkt uit onderzoek van GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula, Proud2Bme en het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel.

Naz Taha
null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

“De werkwijze komt vaak overeen met die van loverboys,” zegt Eric van Furth, hoogleraar Eetstoornissen aan de Universiteit van Leiden.

“We hadden al het vermoeden dat dit gebeurde, maar niet dat het zó erg was,” vertelt Van Furth. Om erachter te komen hoe vaak het gebeurt en wie die zogenaamde anorexiacoaches zijn, plaatsten de onderzoekers twee lokprofielen op openbare fora van meisjes met anorexia: Jisse van 14 en Sarina van 15. Met die profielen plaatsten ze een oproep met de vraag of iemand ze kon helpen afvallen.

“Binnen 24 uur kwamen daar al tientallen mannelijke ‘coaches’ op af,” zegt Van Furth, die de vele reacties ‘schokkend’ noemt. Sommigen vragen meisjes direct om expliciete foto's, voor een zogenaamde ‘bodycheck’, maar een aantal gaat subtieler te werk. “Ze proberen de meisjes bijvoorbeeld in te palmen met complimentjes. Ze luisteren eerst naar het verhaal van hun slachtoffer, om haar zo voor zich te winnen.” Als meisjes weigerden mee te werken, werden ze uitgescholden of stelden de mannen dat ze niet streng genoeg voor zichzelf zijn.

De onderzoekers spraken ook zestig meisjes die actief zijn op de websites. Volgens Van Furth is 96% van die meisjes op de websites benaderd door mannen. Die vragen hen om foto’s te sturen, vrijwel altijd in ondergoed of helemaal naakt. Meer dan de helft van de mannen lokt meisjes naar hun huis toe, met de belofte ze dunner te maken. In zo’n 20 procent van die gevallen vraagt de coach dan om seksuele handelingen in ruil voor het helpen afvallen. Dat heeft in verschillende gevallen tot seks tussen een ‘coach’ en een slachtoffer geleid.

“Onder de slachtoffers heerst veel schaamte,” zegt Van Furth. “Meisjes denken dat het hun eigen schuld is en praten liever niet over hun ervaringen. Ze schamen zich voor wat hen is overkomen.”

Onderzoek tot na zomer

Het onderzoek naar de ‘pro-ana-coaches‘ gaat nog door tot het einde van de zomer. Van Furth hoopt daarna op een vervolgonderzoek, omdat dit ‘nog maar het tipje van de sluier’ is. Ook willen de onderzoekers een plan opstellen om de doelgroep te beschermen. Van Furth: “Daarvoor willen we in gesprek met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het ministerie van Veiligheid.”

‘Pro-ana’ staat voor pro anorexia nervosa. Op zulke websites wisselen meisjes met de eetstoornis trucs uit om nog meer af te vallen en worden jonge meisjes aangespoord om vermageringsmiddelen te kopen. In Nederland zijn deze pro-anorexia, of kortweg pro-ana, sites niet verboden.

Er zijn ongeveer 7.000 Nederlanders met anorexia. Wie kampt met een eetstoornis kan anoniem om hulp vragen bij proud2Bme.nl.

Meer over