Prinsessen Amalia en Alexia bleven tot dinsdag in Griekenland

Prinses Amalia (16) en prinses Alexia (15) zijn zaterdag niet mee teruggevlogen naar Nederland. De prinsessen moesten langer in het vakantieverblijf in Griekenland blijven omdat er niet genoeg vliegtickets waren voor het hele gezin,.

ANP
Het vakantiehuis van koning Willem-Alexander en koningin Máxima in Griekenland. Beeld ANP
Het vakantiehuis van koning Willem-Alexander en koningin Máxima in Griekenland.Beeld ANP

Dat bevestigt een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst na berichtgeving van de NOS. De oudste twee dochters van koning Willem-Alexander en koningin Máxima vliegen dinsdagavond terug naar huis.

De oudste twee dochters van koning Willem-Alexander en koningin Máxima vlogen dinsdagmiddag terug naar huis en kwamen rond 20.30 uur met de auto aan bij paleis Huis ten Bosch. Het koningspaar arriveerde zaterdagavond op het paleis. Dochter prinses Ariane was wel mee teruggereisd.

Willem-Alexander besloot zijn vakantie in zijn buitenverblijf in Griekenland meteen af te breken nadat hij veel kritiek had gekregen. Politici, maar ook anderen, vonden het niet kunnen dat hij met zijn gezin in het buitenland vakantie ging vieren terwijl het kabinet Nederlanders oproept voorzichtig te zijn vanwege het coronavirus en zoveel mogelijk thuis te blijven.

‘Fout

Premier Mark Rutte zei zondag dat hij een ‘fout’ had gemaakt door verkeerd in te schatten of het verstandig was voor de koning en zijn gezin om de herfstvakantie in Griekenland door te brengen. Ook had hij dat besluit later in de week opnieuw moeten wegen, toen de besmettingen opliepen en het kabinet ingrijpende maatregelen aankondigde.

Privéreizen van de koning vallen onder de ‘persoonlijke levenssfeer’, mits er genoeg rekening wordt gehouden met het ‘openbaar belang’. Als daarover twijfel ontstaat, is het aan de premier om dit aan te kaarten bij de koning, legde Rutte zondag uit.

Hoe (on)handig was het Griekse tripje van de Oranjes?

Na veel kritiek heeft koning Willem-Alexander zijn gezinsvakantie in Griekenland afgebroken. Hoe onhandig was het idee om op vakantie te gaan terwijl de rest van het land wordt afgeraden om te reizen? ‘De koning en zijn naaste omgeving hebben gefaald.’ Lees verder.

Prinsessen (van links naar rechts) Ariane, Amalia en Alexia. Beeld ANP
Prinsessen (van links naar rechts) Ariane, Amalia en Alexia.Beeld ANP
Meer over