Poppodia en nachtclubs tot 1 september gesloten

Clubs en poppodia blijven tot tenminste 1 september gesloten. Alleen als ze maatregelen nemen zodat bezoekers en personeel 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden, is heropening eerder haalbaar.

Jari Goedegebuure en Herman Stil
Carly Rae Jepsen tijdens haar optreden in Paradiso, in februari dit jaar. Beeld ANP
Carly Rae Jepsen tijdens haar optreden in Paradiso, in februari dit jaar.Beeld ANP

Het besluit van het kabinet vorige week om alle evenementen tot 1 september te verbieden, geldt volgens de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland voor elke ‘vermaaksinrichting’. “Dit betekent dat in beginsel elk openbaar toegankelijke vermaak, ook in poppodia en clubs, verboden is,” zegt een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema, die aan het hoofd staat van de veiligheidsregio.

Clubs en poppodia blijven daarom tot ten ­minste 1 september gesloten. Dat valt af te leiden uit de aangescherpte noodverordening van de veiligheidsregio, die woensdag is uitgevaardigd. Alleen als ze maatregelen nemen zodat bezoekers en personeel 1,5 meter afstand tot ­elkaar kunnen houden, is heropening eerder haalbaar.

De veiligheidsregio, waartoe onder meer ook Amstelveen en Diemen behoren, heeft moeite met de ‘zeer brede’ definitie van het kabinet, waar­onder in principe ook musea en theaters kunnen vallen. Alleen zijn culturele activiteiten ‘zoals voorstellingen, tentoonstellingen en concerten’ volgens een ander voorschrift van het kabinet verboden tot en met 19 mei. De verantwoordelijke ministeries konden donderdagochtend geen opheldering geven over die onduidelijkheid.

Brandbrief

Het besluit valt de clubs en podia, die juist donderdag een brandbrief aan de gemeente sturen met het verzoek om hulp, rauw op het dak. “We lopen hier continu tegenaan,” zegt Pieter de Kroon, voorzitter van het Amsterdams Overleg Clubs (AOC) en eigenaar van Chicago Social Club. “Er is voortdurend gebrek aan duidelijkheid. We zijn over deze ingreep niet eens van tevoren benaderd.”

In de uitweg die de veiligheidsregio schetst, zien de clubs niets. Opening zou eerder kunnen als, in overleg met het rijk, de sector maatregelen neemt ‘die horen bij de 1,5 metersamen­leving’. “Anderhalve meter afstand houden werkt niet in een club,” zegt De Kroon. “Met een derde van de gasten heeft het geen zin om open te gaan. En hoe controleer je dat iedereen afstand houdt?”

Dure locaties

De 26 AOC-clubs – onder andere Jimmy Woo, Bitterzoet, Escape, Marktkantine, Panama, Melkweg en Paradiso – stellen voor in plaats daarvan een leeftijdsgrens in te stellen, waarbij bijvoorbeeld alleen twintigers en dertigers toegelaten worden. “Onder jongeren is het risico op besmetting heel klein, wijzen de cijfers uit,” zegt De Kroon. Met warmtecamera’s of thermo­meters wordt bovendien elke bezoeker gecontroleerd.

De clubs willen met zulke maatregelen dezelfde openingsdatum als de rest van de horeca, die tot ten minste 28 mei dicht blijft. Als het langer duurt, voorspelt De Kroon een golf ontslagen en faillissementen. “We kunnen niet nog maanden kosten blijven maken waar geen inkomsten tegenover staan. We zitten allemaal op dure locaties, personeelskosten worden niet helemaal vergoed. En er zijn ook een paar nieuwe clubs, of clubs die net verbouwd zijn, met minder geld om deze periode door te komen.”

Meer over