Politie verspreidt foto van uit kliniek Den Dolder ontsnapte Peter M.

De politie heeft zojuist een foto en signalement verspreid van de afgelopen zaterdag uit de forensisch psychiatrische kliniek Fivoor in Den Dolder ontsnapte Peter M. (44). De man verdween tijdens zijn proefverlof en is sindsdien spoorloos.

Kees Graafland en Yelle Tieleman
De forensisch psychiatrische kliniek FPA Utrecht, voorheen Altrecht Aventurijn, in Den Dolder. Beeld ANP
De forensisch psychiatrische kliniek FPA Utrecht, voorheen Altrecht Aventurijn, in Den Dolder.Beeld ANP

Ook wordt in het politiebericht gemeld dat de man uit Dordecht over enige tijd dringend medicatie nodig heeft. ‘Het valt niet uit te sluiten dat hij een gevaar kan vormen voor zichzelf of zijn omgeving’. Dat sluit aan bij de woorden van zijn familie die eerder tegen Het Parool aangaf dat M. zonder zijn medicijnen levensgevaarlijk is.

Ook zijn zus Jannienne (49) zegt: “We weten niet anders dan dat Peter voor problemen zorgt. We kennen hem niet anders. Peter lijdt aan schizofrenie en is psychotisch.”

Contrast

De kliniek waaruit de man ontsnapte is dezelfde als waar Michael P. verbleef. Fivoor is opnieuw in verlegenheid gebracht en woensdag op het matje geroepen door minister Dekker van Rechtsbescherming. Tegenover de NOS liet bestuurder van de kliniek, Erik Masthoff, na het gesprek met Dekker weten dat de ontsnapte man momenteel vermoedelijk geen groot risico voor de omgeving vormt. “Als wij dachten dat het een levensgevaarlijke man was, hadden we hem niet op onbegeleid verlof laten gaan.” Zijn woorden lijken nu in contrast met die in het verspreide politiebericht.”

Zus Jannienne ontving woensdag bovendien een bericht van iemand die met M. in de kliniek in Den Dolder heeft gezeten. Deze medepatiënt vertelt dat M. steeds sprak over zijn zus en moeder, én dat hij die iets aan zou willen doen. De zus en moeder van M. zijn eerder met de dood bedreigd door M. “Zonder medicijnen doet hij dat. Gelukkig is de politie nu serieus op zoek naar hem. Dat was ons doel. Daarom hebben we ook de publiciteit gezocht.”

Meer over