Nieuws

Politie Rotterdam ‘op alles voorbereid’ rond beladen duel Feyenoord-Ajax

De Rotterdamse politie zegt ‘op alles voorbereid te zijn en met alle scenario’s rekening te houden’ in aanloop naar de beladen voetbalwedstrijd zondag tussen Ajax en Feyenoord.

ANP
Supporters bij de Kuip in Rotterdam. Beeld ANP
Supporters bij de Kuip in Rotterdam.Beeld ANP

Bij de wedstrijd zijn geen supporters aanwezig vanwege de coronamaatregelen. Toch wordt gevreesd dat aanhangers zich rond het stadion willen laten gelden, bijvoorbeeld op het moment dat de spelersbus van Ajax arriveert.

De politie wil verder niets kwijt over hoeveel mensen dit weekend paraat staan of hoe zij zich voorbereiden. “We willen kwaadwillenden niet wijzer maken dan ze al zijn,” zegt een woordvoerder.

Antisemitische muurschildering

De wedstrijd staat onder extra spanning vanwege de aanwezigheid van ex-Feyenoordspeler Steven Berghuis, die afgelopen zomer zijn veelbesproken overstap naar Ajax maakte. Als reactie hierop kreeg hij te maken met intimidatie vanuit Feyenoordsupporters. Zo werd hij afgebeeld als holocaustslachtoffer op een antisemitische muurschildering in de Rotterdamse wijk Crooswijk. Bij de tekening stond ‘Joden lopen altijd weg’ geschreven.

Berghuis vertelde eerder dat hij ‘de sentimenten begrijpt’ die er spelen na zijn transfer, maar dat dit hem te ver ging. De 29-jarige voetballer en zijn gezin werden doelwit van tientallen bedreigingen. Hij heeft hiervoor aangifte gedaan en inmiddels zijn drie mensen opgepakt.

Meer over