Politie en handhavers vragen Tweede Kamer om vuurwerkverbod

Met een kerstkaart aan de Tweede Kamer pleiten de politiebonden, handhavers en brandweervrijwilligers dringend voor een vuurwerkverbod. ‘Toon daadkracht en regel een verbod op knalvuurwerk,’ luidt de kerstboodschap.

Marlies van Leeuwen
Een bord dat een vrijwillig vuurwerkvrije zone in Haarlem aanduidt. In zo'n zone geldt een vuurwerkverbod.  Beeld ANP
Een bord dat een vrijwillig vuurwerkvrije zone in Haarlem aanduidt. In zo'n zone geldt een vuurwerkverbod.Beeld ANP

Dat het dit jaar niet van een vuurwerkverbod is gekomen, betreuren politievakbonden ACP , VMHP en ANPV, de toezichthoudersbond BOA ACP en de vakvereniging voor brandweervrijwilligers. ‘De politiek laat daarmee een belangrijke maatregel liggen om geweld tegen politiemensen en hulpverleners rond de jaarwisseling tegen te kunnen gaan,’ stellen de veiligheidsbonden.

‘Het kabinet kwam dit jaar met een verbod op F3-vuurwerk (meestal alleen bestemd voor professioneel gebruik, red.), maar dat gaat pas in 2020 in. Het is bovendien te beperkt en maakt handhaving nodeloos ingewikkeld.’

Dat steeds meer gemeenten vuurwerkverboden instellen en het verhinderen van hulpverleners strafbaar stellen, is onvoldoende, schrijven de bonden. ‘Het verandert uiteindelijk niets aan de omstandigheden waaronder wij ons werk moeten doen.’

De enige oplossing: een wettelijk verbod op knalvuurwerk. “Als je kijkt naar het land is er een lappendeken ontstaan waar de collega’s mee te maken hebben. Daar mag je wel vuurwerk afsteken, daar niet,” licht Eric Thijssen van politievakbond ACP toe. Hij hoopt dat de Tweede Kamer actie onderneemt. “Er is nog geen meerderheid voor een totaalverbod op knalvuurwerk, maar er wordt wel gesproken over een verbod op zwaar knalvuurwerk en zogeheten single shot. Dat lijkt ons moeilijk te handhaven. Er kan volgens ons meer gedaan worden.”

Amsterdam: verbod in stadsparken

In Amsterdam mag met oud en nieuw geen vuurwerk worden afgestoken in stadsparken. Sinds vorig jaar zijn er al gebieden rondom Amsterdamse ziekenhuizen, bejaardenhuizen en kinderboerderijen aangewezen als vuurwerkvrije zone tijdens de jaarwisseling. Buurtbewoners die hun straat als vuurwerkvrije zone willen aanwijzen kunnen hiervoor een pakket met borden aanvragen bij de gemeente.

De helft van de Nederlanders is voorstander van een algemeen vuurwerkverbod voor particulieren, 45 procent is tegen. Dit bleek recent uit een online onderzoek van I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur waaraan 1992 mensen meededen.

Meer over