Politici solidair met keppeldragers

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en Tweede Kamerleden van ChristenUnie, SGP, D66, VVD en Forum voor Democratie hebben zich woensdag getooid met een keppeltje.

ANP
Een man met keppeltje tijdens de demonstratie KeppelOp.  Beeld Remko de Waal/ ANP
Een man met keppeltje tijdens de demonstratie KeppelOp.Beeld Remko de Waal/ ANP

Ze willen zo onderstrepen dat Joden het hoofdkapje moeten kunnen dragen waar en wanneer ze willen, zonder bang te hoeven zijn.

Naast Grapperhaus voegden onder anderen Gert-Jan Segers (ChristenUnie), Kees van der Staaij (SGP) en Thierry Baudet (FVD) zich bij een kleine tweehonderd demonstranten onder aanvoering van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Onder het motto #KeppelOp demonstreerde het CIDI op het Plein in Den Haag, voor het Kamergebouw, tegen antisemitisme en voor het recht op het dragen van een keppel.

Geen keppel

Aanleiding vormen de uitspraken van de Duitse antisemitismecommissaris Felix Klein. Hij zei zaterdag dat hij Joden niet zou adviseren om een keppel te dragen in sommige delen van het land. “Helaas moet ik dat zeggen,” vertelde Klein in een interview met Duitse kranten.

Klein zei dat het dragen van de keppel gevaarlijk kan zijn vanwege het toegenomen antisemitisme. Dat leidde tot veel rumoer in Duitsland en elders in Europa.

Rabbijnen pleiten voor Joodse emoji met keppel

De Europese Conferentie van Rabbijnen wil een Joodse emoji lanceren. Ze stellen een emoji voor met een keppel, een Joods hoofddeksel. “Het is een klein symbool, maar het kan het eerste teken zijn dat we worden aanvaard en geen vreemdelingen zijn,” redeneren de Europese rabbijnen.

Een Joodse emoji kan volgens de rabbijnen een middel zijn om verder strijd te voeren tegen het antisemitisme. Daarom schreven ze het Unicode Consortium aan met de vraag zo’n emoji te creëren. Het Consortium ontwikkelt de standaardsymbolen die vervolgens aangepast kunnen worden door ontwikkelaars van andere platformen, zoals sociale media en chatapps.

Er is al een emoji van een vrouw met een hoofddoek en een man met een tulband. Een Joodse emoji blijft voorlopig uit, hoewel je op de meeste platformen wel Joodse symbolen zal vinden zoals een zevenarmige kandelaar, een synagoge en een Davidster.

Er bestaat wel een andere, externe app die het mogelijk maakt Joodse emoji’s te sturen. Het heet ‘Shalomoji’ en is te downloaden in de App Store. Een versie op Google Play is onderweg.

‘Laat je niet intimideren’

De Duitse regeringsadviseur voor antisemitismebestrijding Felix Klein zei dit weekend dat hij ‘Joden niet kan aanbevelen overal in Duitsland een keppel te dragen’. Ter onderbouwing verwees hij naar het bijna verdubbelde aantal antisemitische gewelddaden in Duitsland, van 37 in 2017 naar 62 in 2018. In zo’n 90 procent van de gevallen komt de dader uit extreemrechtse hoek.

Onder de besturen van Joodse organisaties en scholen in Amsterdam is er begrip voor de uitspraken, die worden omschreven als ‘de Duitse realiteit’. De boodschap van onder andere het Centraal Joods Overleg, de Joods-orthodoxe school Cheider in Buitenveldert en Cidi aan de Amsterdamse joodse gemeenschap is echter: laat je niet intimideren. “Antisemitisme gaat niet weg als je je verbergt. Kijk naar de oorlog. Ook geassimileerde Joden werden als Jood aangemerkt,” aldus Eddo Verdoner, voorzitter van het Centraal Joods Overleg aan Het Parool.

De Amsterdamse wethouder van Diversiteit Rutger Groot Wassink noemde het ‘afschuwelijk dat deze oproep in Duitsland nodig is om mensen veilig over straat te laten gaan’. “Ook in Amsterdam komt antisemitisme voor, maar gelukkig krijgen wij hier niet dezelfde signalen.”

Meer over