PlusAnalyse

‘Pokeren met burgers’? Een land kan niet eindeloos op slot

Premier Rutte (rechts) overlegde dinsdag via een videoconferentie met zijn Europese collega's. Beeld ANP
Premier Rutte (rechts) overlegde dinsdag via een videoconferentie met zijn Europese collega's.Beeld ANP

Pokeren met je eigen burgers, een experiment op basis van aannames. De Nederlandse keuze om met z’n allen ‘groepsimmuniteit’ te kweken tegen corona stuit in het buitenland op forse kritiek. Maar het alternatief kent ook grote bezwaren.

Bas Soetenhorst

De Nederlandse aanpak van de coronacrisis, gericht op het creëren van groepsimmuniteit, ligt in het buitenland onder vuur. Wetenschappers uit tal van landen spreken van een riskante strategie. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is tegenstander.

Met het plan om het coronavirus enigszins ­gecontroleerd te laten circuleren onder de bevolking, waardoor na verloop van tijd zoveel mensen na besmetting immuun zijn dat de verspreiding stagneert, vormt Nederland een internationale uitzondering (al vertoont onze koers overeenkomsten met die van Zweden).

Vaker testen

“We weten niet genoeg over het virus, het circuleert nog niet lang genoeg onder onze bevolking om te weten wat het doet op het gebied van immuniteit,” zei een Britse woordvoerder van de WHO eind vorige week op de BBC-radio over het streven naar groepsimmuniteit. “Ieder virus opereert anders en stimuleert een ander immuniteitsprofiel.”

Hans Kluge, Europees directeur van de WHO, zegt dat Nederland zich zou moeten concentreren op het testen van mogelijke coronapatiënten en op andere ‘basale voorzorgsmaatregelen’. Met behulp van tests kan meer inzicht ontstaan over de omvang van de besmettingen en kunnen virusdragers worden geïsoleerd. Voor inzet op groepsimmuniteit is dit niet het goede moment, aldus Kluge.

‘Menselijke tol’

“Er is nog te veel onzekerheid over dit virus en over de eventuele weerstand die opgebouwd wordt,” zei Leen Delang, viroloog aan de KU Leuven, dinsdag op de Belgische tv. Zij noemt het inzetten op groepsimmuniteit ‘pokeren, dat mogelijk met een menselijke tol komt’.

Wat niet geruststelt is dat de Britten, die aanvankelijk ook groepsimmuniteit nastreefden, daarvan terugkomen onder zware druk van weten­schappers. In een rapport waarschuwen onderzoekers dat in het Verenigd Koninkrijk honderdduizenden doden kunnen vallen en een stroom patiënten op gang kan komen die het zorgstelsel niet aankan.

Anderhalf jaar op slot

Volgens de Australische hoogleraar en regeringsadviseur Bill Bowtell was de Britse koers ‘gebaseerd op onbewezen aannames’. Daarbij was de bevolking onderdeel van een wetenschappelijk experiment ‘waarbij je kijkt hoever een virus zich verspreidt en wat er dan gebeurt’.

Een belangrijke kanttekening is dat in de praktijk Nederland deels hetzelfde doet als omringende landen, met alle maatregelen om sociale contacten in te dammen. Daarbij zet het vooralsnog veel fermere stappen dan het Verenigd Koninkrijk, hoewel dat dus is afgestapt van het streven naar groepsimmuniteit. De huidige maatregelen in Nederland zijn, net als in landen die in volledige lockdown zijn, gericht op het ­aftoppen van de piek in coronabesmettingen en het vertragen van de pandemie.

Het idee achter de Nederlandse aanpak is dat een totale lockdown slechts uitstel van executie is. Je kunt het aantal besmettingen vertragen, maar uiteindelijk slaat het virus toch toe. Dan is het beter dat gefaseerd te laten gebeuren, zodat de intensivecareafdelingen niet overbelast ­raken.

Met een lockdown win je tijd om een vaccin te ontwikkelen. Daar staat tegenover dat je een land niet eindeloos op slot kunt gooien. Dat wordt ook onderkend in het Britse rapport, dat waarschuwt dat een lockdown pas echt effectief is als je deze een jaar of zelfs 1,5 jaar volhoudt. De vraag is wat er daarna nog van een land over is.

Volg het laatste nieuws over het coronavirus in ons liveblog.

Meer over