'Plofkraak Surinameplein werk van crimineel Ali B.'

De plofkraak op een geldautomaat die in de nacht van 27 op 28 december een ravage aanrichtte rond het Surinameplein in Amsterdam-West is volgens justitie gepleegd door de bekende crimineel Ali B. (26) uit Bos en Lommer.

Paul Vugts
De plofkraak op het Surinameplein was de vijfde op een ABN AMRO geldautomaat in maand tijd. Beeld Michel van Bergen
De plofkraak op het Surinameplein was de vijfde op een ABN AMRO geldautomaat in maand tijd.Beeld Michel van Bergen

De recherche is er van overtuigd dat hij de door een camera gefilmde dader is. Hij ontkent dat stellig. Dinsdag komt hij voor de rechter.

Pas 26 jaar jong heeft de telg van de beruchte familie B. een strafblad van twaalf kantjes opgebouwd. Hij werd landelijk bekend toen hij in 2015 uit een gesloten inrichting was ontsnapt en als vuurwapengevaarlijke voortvluchtige vol in de schijnwerpers werd gezet in opsporingsberichten.

Wildwestschietpartij
Broer Anouar B. kreeg levenslang voor de wildwestschietpartij waarbij eind 2012 in de Staatsliedenbuurt twee twintigers zijn geliquideerd. Het primaire doelwit Benaouf A. ontkwam daarbij ternauwernood en twee motoragenten werden van dichtbij met kalasjnikovs beschoten. Die zaak loopt in hoger beroep.

Broer Soufiane kreeg vijf jaar cel in een Belgische terreurzaak, voor het werven voor de jihad in Tsjetsjenië.

Een groot onderzoek rond drugshandel en witwassen door de familie liep in 2013 uiteindelijk op niets uit.

Geldautomaat
In de nacht van 27 op 28 december bliezen twee daders om 0.12 uur de geldautomaat van ABN Amro op in het hoekpand Surinameplein 27 - waarin verder een kantoor zit en woningen, die moesten worden ontruimd.

In buurpanden sneuvelden ruiten, een Renault Twingo die voor de deur geparkeerd stond, raakte zwaar beschadigd. De daders vluchtten op een scooter. Ali B. is de enige verdachte die wordt berecht.

Zijn advocaat Bénédicte Ficq wil voorafgaand aan de strafzaak alleen kwijt dat hij 'pertinent ontkent' dat hij de plofkraak pleegde. Hij 'bezweert' niet de gefilmde man te zijn.

De recentste strafzaak waarin Ali B. was verwikkeld, draaide om incidenten in de zomer van 2017. Justitie vermoedde dat hij met vrienden een politieauto in brand had gestoken aan de Admiraal de Ruijterweg. Dat viel niet te bewijzen. Wel werden B. en vriend Faizal L. vervolgd voor het witwassen van 130.000 euro die verstopt in chipszakken en pakken koekjes en cornflakes waren aangetroffen in een auto waarin zij hadden gezeten.

Volkswagen Golf
Hij werd ook vervolgd voor het stelen van twee brommers. In november 2013 was hij met andere vrienden gepakt in een Volkswagen Golf GTI die de recherche al observeerde en afluisterde na een tip over een liquidatieplan.

Toen de Golf met 180 kilometer per uur naar Arnhem reed en de stad in draaide, volgens justitie en de rechtbank op weg naar een te overvallen juwelier, reed een arrestatieteam die klem. In de auto lagen twee pistoolmitrailleurs, een pistool et cetera. Ali B. kreeg drie jaar cel.

In de gevangenis in Zwolle draaide hij geregeld door. Hij was verward en niet in staat zijn agressie te beteugelen en werd daarom overgeplaatst naar een gesloten inrichting in Den Dolder.

Daaruit ontsnapte hij op 14 juli 2015, waarna groot alarm werd geslagen. Hij werd gepakt in het Zuid-Spaanse Algeciras, waar een veerboot naar Marokko vertrekt.

Overigens heeft de recherche nooit de zwaarste verdenking jegens hem hard kunnen maken. De aanname was dat hij betrokken was bij de overval waarbij juwelier Fred Hund is doodgeschoten in de Jan Evertsenstraat, maar bewijs ontbrak.

Meer over