PlusAnalyse

Periodes met en zonder lockdown, is dat ons voorland?

In Denemarken steeg het cijfer dat de besmettingsgraad van de bevolking aangeeft prompt toen kinderen vorige maand terugkeerden naar de schoolbanken. Beeld AFP
In Denemarken steeg het cijfer dat de besmettingsgraad van de bevolking aangeeft prompt toen kinderen vorige maand terugkeerden naar de schoolbanken.Beeld AFP

Terwijl Nederland zich opmaakt voor een herstart van de economie, slaat Covid-19 in andere landen juist weer toe. Ons voorland: periodes met en zonder lockdown?

Bas Soetenhorst

‘Extreme waakzaamheid’ is geboden, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), nu landen een uitweg zoeken uit de lockdown terwijl het juist onderdrukte coronavirus tekenen van een opleving vertoont in andere landen. In Duitsland, China en Zuid-Korea is een toename van nieuwe infecties.

Op het oog lijkt de gang van zaken in Seoul een schoolvoorbeeld van hoe het niet moet; clubs waren amper heropend of ze konden weer dicht. Toch zegt WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus alle vertrouwen te hebben in Zuid-Korea – net als in Duitsland en China. Met de snelle ingreep en het opsporen van nieuwe coronagevallen doet Zuid-Korea wat de WHO adviseert.

Tweede golf

De nieuwe besmettingen zijn niet de ‘tweede golf’ die virologen voorspellen. Het zijn eerder naweeën van de eerste golf, die snel de kop moeten worden ingedrukt om een nieuwe golf te voorkomen. Van overal uit de wereld druppelen berichten binnen over nieuwe besmettingen. Ook Libanon haalt de teugels weer aan na een onlangs ingezette verlichting.

Het kan het voorland van Nederland zijn: periodes waarin we maatregelen versoepelen dan wel aanscherpen, terwijl het virus blijft smeulen en van tijd tot tijd een veenbrand veroorzaakt.

Het heropenen van de basisscholen biedt nieuwe kansen aan Covid-19. In Denemarken steeg het cijfer dat de besmettingsgraad van de bevolking aangeeft prompt toen kinderen vorige maand terugkeerden naar de schoolbanken. De autoriteiten meldden deze week echter dat het aantal besmettingen nu afneemt. Dat zou het gevolg zijn van het strikt naleven van regels voor social distancing.

Maar zo makkelijk laat Covid-19 zich niet temmen. In het uitgaansleven van Seoul golden ook strikte regels als afstand houden, de lichaamstemperatuur van bezoekers meten, gastenlijsten bijhouden en mondmaskers voor personeel. Dat blijkt niet afdoende te zijn geweest.

Het enige alternatief voor periodes met en zonder lockdown lijkt een vaccin. De groeps­immuniteit waar het RIVM in elk geval aan het begin van de pandemie op inzette, is ook volgens recente cijfers uit het zwaar getroffen Spanje nog ver weg. De krant El País schrijft dinsdag dat niet meer dan 5 tot 15 procent van de bevolking antistoffen heeft.

Milde vorm

Toch zijn er ook hoopgevende signalen: onderzoek uit New York wijst erop dat ook mensen die een milde vorm van de ziekte krijgen, de daarop volgende maanden immuun zijn. Zo schipperen we tussen hoop en vrees, en tussen een lockdown en het heropenen van de economie en samenleving.

Nieuwe lockdown in China

In Wuhan, waar in december de eerste besmettingen werden geconstateerd, steekt het virus opnieuw de kop op. De stad was 76 dagen op slot en kwam voorzichtig uit zijn isolement. Desondanks zijn na het afgelopen weekeinde zes nieuwe gevallen vastgesteld, die volgens Chinese autoriteiten geen connectie hebben met het buitenland. Dat kan duiden op de onmogelijkheid het virus helemaal uit te laten doven.

China wil de komende tien dagen miljoenen mensen in Wuhan testen, mogelijk zelfs alle tien miljoen inwoners.

In Shulan, op bijna 2000 kilometer afstand van Wuhan, zijn ook elf besmettingen vastgesteld. Die stad gaat in lockdown. Of er elders in China ook potentiële besmettingshaarden zijn, is onbekend. Niet alleen kan het virus zich onder de radar verspreiden –besmette mensen die zich niet ziek voelen zorgen voor virustransmissie – ook zijn er vraagtekens over de trans­parantie van de Chinese overheid.

Meer over