Plus

OvJ noemt ontsnapping Omar L. ‘middelvinger naar de rechtsstaat’

‘Een dikke middelvinger naar de rechtsstaat,’ zo kwalificeerde de officier van justitie maandag de bevrijdingspoging van Omar L. uit de gevangenis in Zutphen. ‘Boeven horen in de gevangenis, en als ze erin zitten mogen ze er niet uit.’

Wouter Laumans
Bilal L. en Alberic G. zijn twee van de vier mannen uit Frankrijk die verdacht worden van een poging de tot levenslang veroordeelde Omar L. uit de PI Zutphen te bevrijden. Beeld ANP
Bilal L. en Alberic G. zijn twee van de vier mannen uit Frankrijk die verdacht worden van een poging de tot levenslang veroordeelde Omar L. uit de PI Zutphen te bevrijden.Beeld ANP

Hoe raken vier Franse twintigers uit een Parijse banlieue betrokken bij de uitbraakpoging van een tot levenslang veroordeelde Amsterdamse crimineel? Dat was de vraag die maandag boven de markt hing in de rechtbank in Zutphen. Veel wilden de vier mannen die op 19 januari van dit jaar Omar L. uit gevangenis De Ooyerhoek probeerden te bevrijden er ook tijdens de behandeling van hun strafzaak niet over kwijt. Ja, ze hadden de opdracht voor de ontsnapping in Frankrijk aangenomen. Maar wie ze de klus had gegeven, bleef onduidelijk.

“Ik ben benaderd door iemand die me heeft gevraagd om iemand uit een asielzoekerscentrum te halen,” vertelde de Franse gemeente-ambtenaar Bilal L. Hoeveel hij er voor zou krijgen? Net als de andere verdachten, wist hij dat niet precies.

Was hij ervan op de hoogte dat hij iemand moest bevrijden die tot levenslang veroordeeld was wegens betrokkenheid bij liquidaties? “Wie het was heb ik pas gehoord nadat mijn advocaat mij in de gevangenis is komen bezoeken. Ik was geshockeerd toen ik hoorde wie het was.” Volgens zijn advocaat wil L. sindsdien niets meer zeggen.

Oorlogsgebied

Bilal L. gooide bij de uitbraakpoging een aantal fakkels onder een gestolen bus die bij de poort van de P.I. geparkeerd was. “Om rook te veroorzaken,” zei hij maandag. Op dat moment waren drie medeverdachten al op de binnenplaats van de gevangenis. Doordat een van hen tijdens het bezoekuur een vogelkooitje tussen de deur wist te plaatsen, konden ze naar binnen glippen. Daar probeerden ze met een slijptol een tweede toegangspoort open te zagen. “Het leek wel een oorlogsgebied,” zo verklaarde een medewerker van de gevangenis. De schade aan het gebouw bedroeg uiteindelijk 170.000 euro.

Op dat moment liep Omar L. al over de binnenplaats. Nadat de verdachten tevergeefs probeerden om een ander hek te slechten, werd de uitbraakpoging afgeblazen. Na een wilde achtervolging waarbij ook de Duitse politie betrokken was, werden de vier Fransen aangehouden. In een van de vluchtauto’s werden vier bivakmutsen gevonden. Die waren een dag daarvoor bij een legerdump in Amsterdam gekocht door een onbekend gebleven man.

Verharding georganiseerde criminaliteit

Volgens de officier van justitie was de uitbraak uitstekend voorbereid. “Er waren gestolen auto’s, er was gereedschap en er was nagedacht over een vluchtroute.” Hij kwalificeerde de poging als ‘een dikke middelvinger naar de rechtsstaat.’

De uitbraakpoging is volgens het OM tekenend voor de verharding georganiseerde criminaliteit. “Het haalt het gelukkig niet bij moord op Derk Wiersum of de moord op de broer van de kroongetuige. Maar het is tekenend voor het verhardende klimaat waarin criminelen menen dat zij de dienst kunnen uitmaken.”

Het verhaal van drie van de vier verdachten die zeiden dat ze dachten dat het om een Fransman ging die aan Amerika zou worden uitgeleverd, deed volgens de officier niet ter zake. “Als je als Fransman naar Zutphen gaat om iemand te helpen bevrijden, weet je dat het niet om een winkeldief gaat.”

Uithaal naar advocatuur

De officier haalde ook nog uit naar de advocatuur. De verdachten hadden volgens hem aanvankelijk piketadvocaten toegewezen gekregen, maar die werden snel vervangen door de huidige raadslieden. “Zo werkt georganiseerde criminaliteit.”

Die opmerking veroorzaakte de nodige wrevel bij de raadslieden. “Dat neem ik u zeer kwalijk,” zei Jan Hein Kuijpers, de advocaat van Alberic G. Ook Jan Vlug, raadsman van Bilal L., maakte bezwaar dat hij werd neergezet als ‘loopjongen van de georganiseerde misdaad’. Daarnaast hekelde hij de ‘populistische’ toon van het requisitoir en het feit dat daarin de zaak-Wiersum werd aangehaald.

De officier van justitie nam de uitspraken niet terug. Hij eiste 4,5 jaar gevangenisstraf tegen alle verdachten.

Meer over