Overheid schrapt schulden slachtoffers toeslagenaffaire

Alle schulden die gedupeerde ouders uit de toeslagenaffaire hebben bij overheidsinstanties zoals de Belastingdienst en bij Toeslagen, worden kwijtgescholden. Dat heeft staatssecretaris van Financiën Alexandra van Huffelen maandag bekendgemaakt.

Het Parool
Staatssecretaris van Financiën Alexandra van Huffelen. Beeld ANP
Staatssecretaris van Financiën Alexandra van Huffelen.Beeld ANP

Ook schulden bij andere instanties zoals het UWV, de Dienst Uitvoering Onderwijs en de Sociale Verzekeringsbank, worden geschrapt.

De staatssecretaris roept private schuldeisers zoals energiebedrijven, banken en woningcorporaties op hetzelfde te doen. “Zodat ouders echt weer opnieuw kunnen beginnen en dat compensatiebedrag kunnen houden.”

Vorige maand maakte Van Huffelen bekend dat alle slachtoffers recht hebben op ten minste 30.000 euro. De Beroepsvereniging Bewindvoerders Wsnp (BBW) stelde vorige week dat de 30.000 euro compensatie na ontvangst grotendeels direct weer opgeëist werd door de Belastingdienst.

Van Huffelen: “Ik vind dat ouders een volledig schone lei verdienen, zodat zij het bedrag aan compensatie kunnen gebruiken om écht een nieuwe start te maken,” aldus Van Huffelen. Ze benadrukt nogmaals dat het bedrag van 30.000 euro het minimum is. “Ouders die recht hebben op meer, krijgen meer.”

Het kabinet stapte vrijdag op vanwege de toeslagenaffaire. De coalitie nam gezamenlijk de politieke verantwoordelijkheid voor het drama waarbij duizenden ouders gedupeerd zijn.

Meer over