Ouders ziek kind willen meer verlof

Ouders die een kind hebben met ­kanker melden zich noodgedwongen ziek op hun werk. Er moet beter zorgverlof komen, vinden kanker­patiëntenorganisaties.

Hanneke van Houwelingen
Het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie. Beeld anp
Het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie.Beeld anp

Jaarlijks krijgen zeshonderd kinderen kanker. Bijna de helft van de ­ouders meldt zich ziek, omdat ze niet uit de voeten kunnen met het zorgverlof. Voor extra vrije dagen of andere maatregelen zijn zij overgeleverd aan de welwillendheid van de werkgever.

Dat blijkt uit onderzoek van de ­Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) en de Vereniging Ouders, Kinderen & Kanker (VOKK) onder 420 ouders.

Officieel kunnen ouders, als zij fulltime werken, twee tot zes weken zorgverlof opnemen. Dat is veel te weinig, stellen zij. Een behandeling van ­leukemie kan bijvoorbeeld twee tot drie jaar in beslag nemen. "Het is ­essentieel dat ouders steun kunnen geven aan hun levensbedreigend zieke kind," benadrukt Hanneke van Krevel, directeur van de VOKK.

Stoppen met werken
96 procent van de ouders past de werksituatie aan om bij de medische behandelingen aanwezig te kunnen zijn. Naast het hoge percentage ziekmeldingen neemt een kwart zorg­verlof op, 1 op de 5 gaat minder werken en 1 op de 10 stopt zelfs (tijdelijk) met werken. Ook vakantie-uren worden opgeofferd om bij het zieke kind te kunnen zijn.

"Mijn werkgever zei letterlijk: je dochter heeft kanker, jij toch niet, dan kun je toch gewoon komen werken," vertelt een ouder. Een ander: "Mijn kind heeft meer dan tweehonderd nachten in het ziekenhuis gelegen. Daarvoor heb ik vijf dagen onbetaald verlof gekregen."

Financieel moeilijker
Twee derde van de gezinnen krijgt het financieel moeilijker, omdat ouders minder uren gaan werken en ze meer zorgkosten hebben. "Denk aan vervoerskosten naar het ziekenhuis, een speciaal dieet, parkeerkosten. Vaak wordt bezuinigd op dingen die nu net een beetje lucht geven in de ellendige periode, zoals een hobby of sport. Ook dat heeft impact op het gezin," aldus Mirjam van Belzen van de NFK.

Volgens de letter van de wet moet de werkgever bij kortdurend verlof 70 procent van het salaris betalen, maar hoeft hij bij langdurig verlof (zes ­weken) niet door te betalen. De NFK en VOKK vinden dat de verlofregeling voor deze ouders moet worden uit­gebreid. Van Belzen: "Als jonge vaders meer verlof krijgen, moet het ook mogelijk zijn om verlof te krijgen als je kind ernstig ziek is. Maximaal zes ­weken is helemaal niks."

Lees ook: Fotograaf portretteert kinderen met kanker

Meer over