Ouders doodgereden Tamar uit Marken naar rechter om vervolging automobilist

De ouders van de 14-jarige Tamar uit Marken die in 2020 bij een aanrijding om het leven kwam, stappen naar de rechter om vervolging van de veroorzaker van het ongeluk af te dwingen. Dat meldt de advocaat van de nabestaanden, Sébas Diekstra.

ANP/Het Parool
Het lichaam van Tamar werd gevonden in een berm tussen Marken en Monnickendam Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Het lichaam van Tamar werd gevonden in een berm tussen Marken en MonnickendamBeeld Hollandse Hoogte / ANP

Tamar had in de nacht van 25 juli 2020 haar ouderlijk huis verlaten na een discussie met haar ouders over bedtijd. De politie vond haar lichaam later in de berm van de Zeedijk tussen Marken en Monnickendam. Eerder dit jaar oordeelde het Openbaar Ministerie dat een destijds 28-jarige Duitser verantwoordelijk was voor het ongeval, maar dat hij niet had kunnen weten dat sprake was van een aanrijding.

De Duitser werd in september opgepakt, nadat op camerabeelden te zien was geweest dat hij en een tweede man op een parkeerplaats in Marken uitstapten en hun auto inspecteerden. De man verklaarde zelf dat hij was doorgereden omdat hij dacht dat er een gat in de weg zat. Hij kreeg een boete van 1500 euro van opgelegd, omdat hij ten tijde van het ongeluk op zijn telefoon keek.

Sporen op de weg

Ongevallendeskundige Willem Baan Hofman concludeerde onlangs op basis van de op de weg gevonden sporen dat Tamar na de aanrijding moet zijn verplaatst. Dat scenario is ook door het OM onderzocht. “Je kunt duidelijk zien dat het slachtoffer eerst vooruit is geschoven en dat er dan een hoek in zit. Wij analyseren honderden ongevallen en die hoek kan niet zijn gekomen als gevolg van een aanrijding of een ongeval,” zei Hofman eerder. Er is overigens geen dna van de inzittenden van de auto op het lichaam of de kleding van Tamar aangetroffen.

De ouders van het meisje willen nu dat een rechter de zaak bekijkt. Hun advocaat start namens hen een zogeheten artikel 12-procedure, waarbij rechters zich buigen over de beslissing van het OM om de verdachte niet te vervolgen voor het verlaten van de plek van een ongeval.

Reactie verdachte

Anis Boumanjal, de advocaat van de man die werd verdacht van het verlaten van de plek van het ongeval, zei in augustus dat het nieuws over het verslepen van het meisje ‘oude wijn in nieuwe zakken is’.

“Dit is allang bekend en staat ook gewoon in het dossier. De dna-sporen op het meisje zijn niet van mijn cliënt en daarmee wordt het relaas van mijn cliënt bevestigd dat hij haar niet heeft gezien en dus ook niet heeft aangeraakt. Waarmee dus níet is uitgesloten dat er ook een ander scenario mogelijk is, alleen niet gericht op mijn cliënt. Ik snap daarom ook niet wat je zou moeten met een artikel-12-procedure, want dat zou zich richten op mijn cliënt. Het is een doodlopende weg, als je het mij vraagt.”

Meer over