Nieuws

Oud-ombudsman Alex Brenninkmeijer plotseling overleden

Alex Brenninkmeijer is overleden. Hij was tussen 2005 en 2014 de Nationale Ombudsman. Daarna werd hij de Nederlandse vertegenwoordiger bij de Europese Rekenkamer. Zijn termijn bij die instelling zou daar deze zomer aflopen.

Het Parool
Alex Brenninkmeijer in januari 2014. Beeld Vincent Quak
Alex Brenninkmeijer in januari 2014.Beeld Vincent Quak

‘Het plotselinge overlijden van Alex Brenninkmeijer is intens verdrietig. Een kritisch denker die stond voor het recht en rechtvaardigheid, wat terug te zien was in zijn werk als Nationale ombudsman en lid van de Europese Rekenkamer,’ schrijft premier Mark Rutte in een reactie op Twitter.

Brenninkmeijer was sinds 1 januari 2014 lid van de Europese Rekenkamer, die zetelt in Luxemburg. Onlangs werd Stef Blok voorgedragen als zijn vervanger. De Europese Rekenkamer is belast met het controleren van de financiën van de EU.

Ook gaf Brenninkmeijer sinds 1 november 2021 leiding aan het Amsterdamse burgerberaad. In dit beraad mogen honderd Amsterdammers meebeslissen over de toekomst van het klimaatbeleid.

De Europese Rekenkamer heeft op Twitter laten weten ‘met grote droefheid’ kennis te hebben genomen van het overlijden van Brenninkmeijer. Ook betuigen ze hun ‘diepste medeleven aan zijn familie en vrienden’.

‘Voorrecht’

Vanaf juni 2005 was Brenninkmeijer de Nationale ombudsman van Nederland. Daarbij deed hij onder meer onderzoek naar de Q-koorts. Bij zijn vertrek als ombudsman in 2014 kreeg hij een koninklijke onderscheiding: Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Daarbij noemde hij het ‘een voorrecht’ om ombudsman te zijn.

Brenninkmeijer werd in 1951 geboren in Amsterdam. Hij studeerde rechten in Groningen en was tussen 1993 en 1998 verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, als hoogleraar burgerlijk procesrecht.

Meer over