Oud-LPF’ers op lijst van Baudets FvD

Met twee oud-LPF’ers en zeven loyale vertrouwelingen gaat Thierry Baudet de verkiezingscampagne in. Nieuwe gezichten in de politieke arena zijn onder anderen rechtsfilosoof Eva Vlaardingerbroek en boerenvoorman Jan Cees Vogelaar.

Tobias den Hartog
Theo Hiddema, Eva Vlaardingerbroek, Joost Eerdmans, Nicki Pouw-Verweij en Thierry Baudet (vlnr) tijdens de presentatie van de eerste tien kandidaten van Forum voor Democratie (FVD) voor de Tweede Kamerverkiezingen. Beeld SEM VAN DER WAL/ANP
Theo Hiddema, Eva Vlaardingerbroek, Joost Eerdmans, Nicki Pouw-Verweij en Thierry Baudet (vlnr) tijdens de presentatie van de eerste tien kandidaten van Forum voor Democratie (FVD) voor de Tweede Kamerverkiezingen.Beeld SEM VAN DER WAL/ANP

Of Thierry Baudet de ‘top 10' die hij dit weekend in Ahoy heeft gepresenteerd ook echt gelukkig kan maken met een Tweede Kamerzetel valt te bezien: in de peilingen zakt Forum als een baksteen. Toch kondigde de partijleider aan met het ‘fantastische team’ te willen ‘meeregeren’. “Want we moeten Nederland redden van de plannen van de gevestigde partijen.”

Na Baudet (op 1) en Theo Hiddema (op 2) staat arts Nicki Pouw-Verweij op de lijst. Zij is nu nog senator voor Forum in de Eerste Kamer. Op plek 4 staat oud-LPF’er Joost Eerdmans en op 5 rechtsfilosoof Eva Vlaardingerbroek. Bankier Olaf Ephraim volgt op 6, Freek Jansen, leider van de jongerenafdeling van de partij, op 7. Ook oud-VVD’er Wybren van Haga heeft een plek. Baudet wilde eerst niets weten van de man die hij een ‘zetelrover’ noemde, maar zegt ‘vergevingsgezind’ te zijn. Nieuw is boerenvoorman Jan Cees Vogelaar. Hans Smolders, voormalig chauffeur van Pim Fortuyn, staat op 10.

Dubbelfuncties

Met de lijst put Baudet uit een poel van vertrouwelingen en bewezen (lokale) politici. Voor Vlaardingerbroek, Ephraim, Vogelaar en Jansen is de politieke arena nieuw, maar voor de meesten in de top 10 is de partij zeer bekend. Een deel van hen lijkt een dubbelfunctie te gaan krijgen, zoals dat binnen Forum toch al gebruik is. Pouw-Verweij is bijvoorbeeld nu ook nog Statenlid namens Forum, zoals Hans Smolders dat ook is in Noord-Brabant. Zo’n dubbelfunctie is toegestaan. Joost Eerdmans heeft ook al een andere pet op in zijn zevende partij. Zo is hij voorzitter van de FvD-commissie ‘provincies’. Ephraim is de financiële man binnen de partij sinds Henk Otten is vertrokken. Eva Vlaardingerbroek was medewerker van de fractie in Brussel, Jansen voert de JFVD aan, de jongerentak van de partij.

Erkenbrand

Freek Jansen is niet onomstreden. Zo zou hij de ontmoeting van Baudet met de Amerikaanse white supremacist Jared Taylor en de extreemrechtse organisatie Erkenbrand hebben opgezet. Zijn voormalige chef bij de gemeente Westland claimde verder dat Jansen een enorme belangstelling zou hebben gehad voor het Derde Rijk en voor de rol van Adolf Hitler. Ook zou hij de Holocaust hebben ‘gerelativeerd’. Jansen noemde dat ‘belachelijke’ en ‘lasterlijke’ verklaringen.

Jan Cees Vogelaar - de broer van de overleden oud-minister Ella Vogelaar - is wel een nieuw politiek gezicht. Hij raakte betrokken bij Forum als aanvoerder van het boerenverzet tegen het stikstofbeleid, waarbij hij met zijn Mesdagfonds metingen van het RIVM ter discussie stelde.

Complotdenkers

In peilingen van EenVandaag en I&O Research kromp FvD intussen van zo’n zestien zetels in juli naar vier tot acht zetels vorige week. FvD-stemmers houden Baudet verantwoordelijk voor de vrije val, omdat hij te veel zou aanschuren tegen complotdenkers als het gaat om corona. Zo schaarde hij zich met een megafoon bij Viruswaarheiddemonstranten voor de Tweede Kamer. ‘Nu hij het wiel heeft gekozen van complotgekkies haak ik af’, schreef een FvD’er in de enquête bij de peiling. Baudet vindt de peilingen ‘dagkoersen’. “We hebben nog tot 17 maart om kiezers terug te winnen.”

2020-10-31 20:35:41 ROTTERDAM - Theo Hiddema, Eva Vlaardingerbroek, Joost Eerdmans, Nicki Pouw-Verweij en Thierry Baudet (vlnr) tijdens de presentatie van de eerste tien kandidaten van Forum voor Democratie (FVD) voor de Tweede Kamerverkiezingen. ANP SEM VAN DER WAL Beeld ANP
2020-10-31 20:35:41 ROTTERDAM - Theo Hiddema, Eva Vlaardingerbroek, Joost Eerdmans, Nicki Pouw-Verweij en Thierry Baudet (vlnr) tijdens de presentatie van de eerste tien kandidaten van Forum voor Democratie (FVD) voor de Tweede Kamerverkiezingen. ANP SEM VAN DER WALBeeld ANP
Meer over