Opvang Ter Apel nagenoeg vol, ‘dringend nieuwe plekken nodig’

Het asielzoekerscentrum in het Groningse Ter Apel is weer vol. Er zijn dringend nieuwe opvangplekken nodig. Voor zondagnacht heeft iedereen een slaapplek, maar de situatie kan maandag wel voor problemen gaan zorgen.

Het Parool
Asielzoekers arriveren bij het aanmeldcentrum Ter Apel. Beeld ANP
Asielzoekers arriveren bij het aanmeldcentrum Ter Apel.Beeld ANP

“We hebben dringend nieuwe opvangplekken nodig om de hoeveelheid mensen hier te verminderen,” legt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) uit. De COA-opvang in Ter Apel waar maximaal tweeduizend mensen opgevangen kunnen worden, heeft de afgelopen periode vaker alarm moeten slaan vanwege de capaciteitsnood. Eerder nam onder meer Amsterdam asielzoekers over.

De organisatie wil dat er op korte termijn grotere locaties voor asielzoekers beschikbaar komen die voor langere tijd gebruikt kunnen worden. Eerder werden er in Ter Apel al noodopvangtenten geplaatst, maar die moesten weer worden weggehaald.

Situatie zorgelijk

De Veiligheidsregio Groningen omschreef de situatie bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers eind maart als zorgelijk. Asielzoekers kunnen niet doorstromen naar een van de 111 azc’s. Die zitten vol, mede doordat zo’n 13.000 statushouders, vluchtelingen met een verblijfsvergunning, wachten op een woning.

Meer over