Oproep van Rutte: ‘Duitsers en Belgen, blijf weg uit Nederland’

Premier Rutte doet een dringende oproep aan Duitsers en Belgen om rond Pasen niet naar Nederland te komen. ‘Blijf zuhause,’ zegt hij. Ook wordt Nederlanders die invliegen vanuit de Verenigde Staten gevraagd om vanaf nu twee weken thuis in quarantaine te gaan.

Peter Winterman
null Beeld EPA
Beeld EPA

Dat heeft Rutte bekendgemaakt na crisisberaad van het kabinet op het ministerie van Justitie en Veiligheid in Den Haag. Bij dit beraad waren ook de ministers De Jonge (Volksgezondheid), Van Rijn (Medische Zorg) en de vicepremiers aanwezig.

“We willen tijdens Pasen geen reisbewegingen in Nederland,” zegt Rutte. Dat geldt voor Nederlanders, maar ook voor Duitse en Belgische toeristen. “Je ziet nu al dat het grensverkeer vergaand is teruggelopen. Vanuit Duitsland is er 70 procent minder grensverkeer, vanuit België 80 procent. Als je toch komt, weet dat de voorzieningen op vakantieparken en campings minimaal zijn.”

Verder worden Nederlanders, die vanuit de VS naar Nederland vliegen, gevraagd om twee weken thuis te blijven. Rutte: “Blijf voor alle zekerheid veertien dagen thuis in quarantaine.” Amerikanen mogen al niet meer naar Europa vliegen.

Komend weekend

“Het wordt mooier weer dit weekend,” zegt Rutte ook. “Mijn oproep aan heel Nederland is: zoveel mogelijk thuisblijven. Zoek nooit plekken op waar veel mensen dreigen samen te komen. Laten we doorgaan met de goede lijn van afgelopen weekend. Als je een frisse neus haalt, doe dat zoveel mogelijk in je eigen buurt. Er wordt nu strikt gehandhaafd op meer dan twee personen als zij niet anderhalve meter afstand tot elkaar houden.”

Komend weekend zijn uit voorzorg de parkeerterreinen bij stranden en recreatiegebieden in de regio Den Haag gesloten. De Haagse burgemeester Johan Remkes waarschuwt dat ook de stranden dichtgaan als de toeloop te groot wordt. Overigens gaan de toegangswegen naar de veerponten van Terschelling, Vlieland en Schiermonnikoog voorlopig niet dicht, maar ook daar wordt in de gaten gehouden of het niet te druk wordt.

New York

De Verenigde Staten zijn zwaar getroffen door het coronavirus, vooral de staat New York. Verschillende Tweede Kamerleden vroegen zich woensdag af hoe het kan dat passagiers uit de VS zonder controle op Schiphol het land in kunnen. De Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) wilde dat New York zou worden toegevoegd aan het rijtje risicolanden waarvoor een landingsverbod in Nederland geldt. Op dit moment worden vluchten uit China (inclusief Hongkong), Italië, Iran, Spanje, Oostenrijk en Zuid-Korea geweerd.

Meer over