Oproep aan muzikanten: taptoe vanaf het balkon op 4 mei

Het Amsterdamse 4 en 5 comité roept professionele en amateur­muzikanten op om overal in de stad op de avond van 4 mei, om één minuut voor acht, met de ramen open of op hun balkon het traditionele taptoe­signaal te spelen. Daarna volgen twee minuten stilte.

Marcel Wiegman
null Beeld ANP/Remko de Waal
Beeld ANP/Remko de Waal

Op die manier hoopt het comité dat er toch een indrukwekkende doden­herdenking kan zijn nu wegens de coronacrisis alle openbare bijeenkomsten zijn geschrapt. Daarbij gaat het niet alleen om de Nationale Herdenking op de Dam, maar ook om talloze kleinere herdenkingen in de stad. Het comité verspreidt de bladmuziek.

Vele activiteiten rond de dodenherdenking en de bevrijding kunnen dit jaar niet doorgaan, waaronder het Theater na de Dam, het programma Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet, vrijheidsmaaltijden, herdenkingsconcerten en bevrijdingsfestivals. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd.

Vrijheidsmaaltijdsoep

Meer dan honderd organisaties zouden op 5 mei een openbare vrijheidsmaaltijd organiseren, waar mensen kunnen praten over vrijheid. Om daar toch nog iets van door te laten gaan, hebben Joris Bijdendijk (chef van Rijks) en Samuel Levie (Food Cabinet) op uitnodiging van het comité een ‘vrijheidsmaaltijdsoep’ gemaakt. Het blik, ontworpen door Piet Parra, wordt op Bevrijdingsdag uitgedeeld.

Andere programma’s, zoals de Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet, worden doorgeschoven naar volgend jaar. Wel worden enkele verhalen als podcast verspreid of via een live­stream. Zo maken schrijver Abdelkader Benali en geluidskunstenaar Harpo ’t Hart de podcast De Soldaat van Zandvoort, over soldaat Bouali, die als Marokkaan in Franse dienst tijdens de oorlog aanspoelt in Nederland. Ook een aantal programma’s van Theater na de Dam worden aangeboden in digitale vorm.

Lege Nieuwe Kerk

Zondag wordt bekendgemaakt hoe het alternatieve programma van het Nationaal Comité 4 en 5 mei er dit jaar precies uit komt te zien. De nationale herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk en de kranslegging daarna op de Dam gaan in elk geval wel door, maar dan zonder publiek. Schrijver Arnon Grunberg houdt de 4 meivoordracht vanuit een lege kerk.

Na de herdenking verzorgt de NOS een uitzending van Theater na de Dam vanuit een lege Stadsschouwburg, met onder meer Douwe Bob, Claudia de Breij, Michelle David, Herman van Veen, Wende Snijders en Ivo van Hove.

Ter vervanging van het Concert aan de Amstel op 5 mei zendt de NOS uit vanuit de foyer van Theater Carré met artiesten als Roel van Velzen en Simone Kleinsma. Daarna volgt een terugblik op eerdere 5 meiconcerten.

Meer over