Nieuws

Opnieuw waait er Saharastof richting Europa, valt in het weekend mogelijk neer op Nederland

West-Europa krijgt komend weekend mogelijk weer een lading stof uit de Sahara over zich heen.

Het Parool
Het Spaanse Almería, in maart. Spanje krijgt ook nu weer de grootste hoeveelheid stof te verduren.  Beeld ANP / EPA
Het Spaanse Almería, in maart. Spanje krijgt ook nu weer de grootste hoeveelheid stof te verduren.Beeld ANP / EPA

Volgens Copernicus, een Europese instantie die weer en klimaat voortdurend in de gaten houdt, hangt een grote stofwolk momenteel boven de Atlantische Oceaan. Na een draai van de wind komt de pluim vrijdag en zaterdag over het westen van Europa heen, verwachten de wetenschappers.

Copernicus ziet dit jaar relatief grote hoeveelheden stof vanuit de Afrikaanse woestijn over het Middellandse Zeegebied en andere delen van Europa heen waaien. Nederland kreeg in maart en april ook al met het fenomeen te maken. De stofdeeltjes kunnen de lucht een oranje gloed geven en bijvoorbeeld auto’s met een dun bruin laagje bedekken.

Voor de luchtkwaliteit kan Saharastof gevolgen hebben. Dit speelt vooral in landen als Spanje, die regelmatig de volle laag krijgen. Spanje krijgt ook nu weer de grootste hoeveelheid stof te verduren. Fijne stofdeeltjes kunnen irritaties aan de luchtwegen veroorzaken.

De stofwolken uit de Sahara hebben ook effect op de temperatuur: zonlicht wordt erdoor tegengehouden en dat kan een paar graden verschil maken.

Meer over