PlusAchtergrond

Opbrengst zonnepanelen gaat door het dak door zonnig weer

Wie zonnepanelen heeft, ziet dezer dagen het ene record na het andere sneuvelen. Ze leveren zoveel op dat de energierekening met de dag daalt. Zondag was er zelfs zoveel zonnestroom dat energiebedrijven het overschot op de Britse en Franse markt dumpten.

Ton Voermans
Strakblauwe luchten van 6 uur ‘s ochtends tot 21 uur ‘s avonds zorgen voor ongekende opbrengsten, één modern zonnepaneel levert met de huidige energieprijzen bijna een euro per dag op Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Strakblauwe luchten van 6 uur ‘s ochtends tot 21 uur ‘s avonds zorgen voor ongekende opbrengsten, één modern zonnepaneel levert met de huidige energieprijzen bijna een euro per dag opBeeld Hollandse Hoogte / ANP

Ja, boeren hebben kopzorgen hoe ze door de droogte het zaad tot wasdom krijgen en ook in de tuin is de tuinslang voor jonge aanplant nodig, maar het ongekende zonnige voorjaar is voor de duurzaamheid juist goed. Strakblauwe luchten van 6 uur ‘s ochtends tot 21 uur ‘s avonds zorgen voor ongekende opbrengsten, één modern zonnepaneel levert met de huidige energieprijzen bijna een euro per dag op. Neem rond de middag maar eens een kijkje in de meterkast, dan wordt er zomaar 4 kWh aan het net geleverd, rechtstreeks naar de buren die geen zonnepanelen hebben.

Komende tijd blijven we de zon zien, weet Jaap Hagen. Hij regelt bij netbeheerder Tennet bij een van de twee bedrijfsvoeringscentra dat er evenveel stroom het net opgaat als dat er wordt afgenomen. “Zondag hadden we in heel Nederland nog maar drie van de ongeveer dertig gascentrales nodig. 90 procent van de elektriciteit die we nodig hadden kwam van de zon. Vroeg in de middag hadden we zelfs zoveel zonnestroom dat we 5000 megaWatt naar Groot-Brittannië en Frankrijk hebben geëxporteerd.”

De tekst gaat verder na de tweet.

Hagen en zijn team krijgen het steeds lastiger naarmate er meer zonne- en windenergie wordt opgewekt. Vier dagen van tevoren wordt aan de hand van de weersvoorspellingen een planning gemaakt, maar door het grillige weer komt het regelmatig voor dat hij toch de telefoon moet pakken om energieproducenten te vragen om het gas in de energiecentrales dicht te draaien.

Het zonnefeest begon in maart, de zonnigste maart ooit gemeten. De gemiddelde zonnepaneeleigenaar had in maart 40 procent meer opbrengst dan vorig jaar. In april werd het feest even bedorven door de slechte eerste week (met sneeuw zelfs) maar de tweede helft was zonovergoten en de opbrengst was al met al nog iets hoger dan in maart. Op 23 april resulteerde dat zelfs in een negatieve energieprijs voor mensen met een dynamisch energiecontract. Zij betalen een uurprijs, als er veel goedkope zonne- en windenergie is dan daalt de prijs. De auto laden of de was doen is dan het voordeligst.

Woensdag tussen 13 en 14 uur is er zoveel zon en wind dat mensen met zo’n contract maar 8 cent per kWh betalen. En 23 april tussen 12 en 15 uur kregen particulieren met een dynamisch energiecontract zelfs geld toe als ze elektriciteit gebruikten. Wie thuis bijvoorbeeld zijn elektrisch auto laadde verdiende 8 euro én kon gratis weer een paar honderd kilometer rijden. Dankzij de wind en de zon.

De tekst gaat verder na de tweet.

En de zon blijft de komende weken. Weerman Raymond Klaassen van Weerplaza verwacht deze week meer bewolking maar volgende week zien de voorspellingen er weer strakblauw uit. “Het lijkt erop dat we al met al een zonnige periode tegemoet gaan. Met vanaf maandag echt heel zomers met temperaturen rond de 25 graden.”

Het moet voor de zonnepanelen niet te warm worden want dat is weer niet goed voor de opbrengst. In hartje zomer kan een paneel wel 65 graden warm worden – dan daalt het vermogen daalt met wel 20 procent. Daarom doen panelen het juist goed in een zonnig voorjaar met lage temperaturen.

De uitbundige zon en de hoge elektriciteitsprijzen zorgen ervoor dat de vraag naar zonnepanelen hoger is dan ooit. Bij energiebedrijf Zonneplan zit het orderboek voor maanden vol, het bedrijf stopte al met adverteren. Dat is voorlopig niet meer nodig. De hoge vraag, gecombineerd met duurdere grondstoffen zorgen ervoor dat de installaties prijziger zijn geworden. “En toch is de terugverdientijd fors gedaald tot onder de vier jaar. En het was altijd zeven jaar,” zegt Frank Breukelman van Zonneplan.

Klein nadeeltje van de droge lente: de zonnepanelen zijn stoffig en vies geworden. Maar schoonmaken is niet nodig. Breukelman: “Huur er zeker geen bedrijf voor in want dat verdien je niet terug. Doe het zelf als je het nodig vindt. De meeropbrengst is marginaal. Je kunt ook wachten tot de eerst regenbui, dan spoelen ze weer schoon.”

Volgens weerman Klaassen duurt dat nog wel even.

Meer over