Nieuws

Op 14 mei protest bij Schiphol tegen overlast vliegverkeer

Natuurorganisaties en omwonenden van Schiphol protesteren zaterdag 14 mei bij de luchthaven tegen de overlast en vervuiling door vliegverkeer. Ze pleiten onder meer voor de krimp van Schiphol. Ook bij vier regionale luchthavens vinden protesten plaats.

Het Parool
Schiphol. Beeld ANP XTRA
Schiphol.Beeld ANP XTRA

De organisatoren stellen dat na een rustige periode tijdens de coronapandemie het vliegverkeer sinds enkele maanden weer toeneemt. “Nu ook de overlast weer groeit, beseffen bewoners hoe groot de impact van het overmatige vliegverkeer is op hun leefomgeving en gezondheid,” schrijven ze op de website 14meimanifestatie.nl. Ze willen dat de politiek meer doet om burgers te beschermen.

Ze benadrukken dat de manifestaties vreedzaam zullen zijn en niet het doel hebben om de toegang tot de vliegvelden te hinderen. Er zijn sprekers en muziek en er zal een minuut stilte worden gehouden.

De acties beginnen om 11.00 uur en duren tot 14.00 uur. Behalve bij Schiphol zijn er protesten bij de luchthavens van Lelystad, Eelde, Rotterdam, Eindhoven en Maastricht. De demonstranten willen dat Schiphol krimpt en pleiten voor de sluiting van de vliegvelden van Rotterdam, Lelystad en Maastricht. Onder meer Greenpeace, Extinction Rebellion, Urgenda en provinciale milieufederaties ondersteunen de protesten.

Meer over