PlusAchtergrond

Ook tijdens het verkiezingsreces debatteert de Tweede Kamer verder

De Tweede Kamer worstelt: door de coronaregels kunnen er minder debatten worden ingepland en na vrijdag gaat het parlement vijf weken met verkiezingsreces. Kamervoorzitter Arib geeft de Kamer tot 25 februari ruimte om ‘lopende zaken af te ronden’.

Hanneke Keultjes
De plenaire zaal van de Tweede Kamer zit vanwege de coronamaatregelen niet meer vol tijdens de stemmingen.  Beeld ANP/Sem van der Wal
De plenaire zaal van de Tweede Kamer zit vanwege de coronamaatregelen niet meer vol tijdens de stemmingen.Beeld ANP/Sem van der Wal

Het kostte Kees Verhoeven ‘een hele werkdag’, maar toen had het D66-Kamerlid ook een meerderheid bij elkaar gesprokkeld voor een apart debat over het datalek bij de GGD. “Dat moest aanvankelijk maar gewoon meegenomen worden in het reguliere coronadebat. Dat kon echt niet, vond ik.” Dus hij appte met zijn collega-Kamerleden, legde uit waarom een apart debat echt moest en kreeg een meerderheid – met dank aan PVV’er Fleur Agema. “Ondanks corona is het me gelukt.”

Lang niet ieder Kamerlid krijgt een debat nog op de Kameragenda in deze tijd. Door de coronacrisis werd de afspraak gemaakt dat alleen urgente debatten nog worden ingepland. In het voorjaar van 2020 werden zo veel debatten uitgesteld en in het najaar van 2020 kregen de begrotingsbehandelingen voorrang. Dat betekent ook dat sommige debatten al bijna een jaar ‘op de plank’ liggen. En nu gaat de Tweede Kamer met reces vanwege de verkiezingscampagne en het geplande voorjaarsreces.

SP’er Jasper van Dijk baalt. Hij had graag nog vóór het reces willen debatteren over een kwestie die eind vorig jaar het nieuws beheerste: een bijstandsgerechtigde vrouw die in de gemeente Wijdemeren 7000 euro moest terugbetalen omdat haar moeder boodschappen voor haar deed. Ook de Kamer sprak daar schande van.

Bemoeilijkt

Van Dijk wilde in de Participatiewet regelen dat giften tot 1500 euro per jaar niet meteen leiden tot een korting op de uitkering. “Maar de coalitiepartijen hebben dat doodleuk over de verkiezingen heen getild.” Het werk wordt door het minimale vergaderschema ‘bemoeilijkt’, vindt Van Dijk. “Ik had graag meer debatten willen voeren over armoede en bijstand.” Onderwerpen die, zegt hij, juist nu actueel zijn.

Om door te kunnen debatteren, diende Kamerlid Henk Krol vorige week een motie om het voorjaars- en verkiezingsreces op te schorten of op z’n minst elke dinsdag en woensdag te blijven vergaderen. Zijn redenering: vanwege de coronacrisis kan campagnevoeren toch al nauwelijks en dat het parlementaire werk in crisistijd wordt onderbroken is ‘niet uit te leggen’.

Kamervoorzitter Khadija Arib gaf Krol meteen een standje. Dat hij het in een filmpje over ‘vijf weken vakantie’ had, is schadelijk voor het aanzien van de Kamer, oordeelde zij. “Het is al meer dan honderd jaar gebruikelijk dat het parlement tijdens de verkiezingen drie weken verkiezingsreces neemt, zodat de verkiezingen kunnen worden voorbereid, er campagne kan worden gevoerd en mensen gewoon weten waarop ze kunnen stemmen.” Ook benadrukte Arib dat er over urgente zaken, zoals de coronacrisis, gewoon wordt gedebatteerd – óók in het reces. De moties van Krol werden dinsdag verworpen.

Voorbeeldfunctie

GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld noemt het ‘natuurlijk onzin’ dat de Kamer met vakantie gaat. Maar ze merkt wel dat de Kamer in een ‘spagaat’ zit. Ze begrijpt dat de Kamer terughoudend moet zijn met het aanvragen van debatten en dat er vanwege de 1,5 meterregel minder zaaltjes beschikbaar zijn om die debatten in te voeren. “En dat de Kamer een voorbeeldfunctie heeft als het gaat om de avondklok en dat je dan niet tot in de nacht kunt gaan debatteren. Maar er is nu gewoon geen ruimte. Dat is voor ons ook frustrerend, want veel bestaande problemen worden door corona alleen maar groter.”

GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld. Beeld ANP/Sem van der Wal
GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld.Beeld ANP/Sem van der Wal

Zo had ze laatst een digitaal gesprek over psychische gezondheid. Ze hoorde schrijnende verhalen die ze graag aan de orde wil stellen bij de verantwoordelijke bewindspersoon, staatssecretaris Paul Blokhuis. “Ik heb gezegd dat ik driftig mee aan het schrijven was en dat ik het graag meeneem naar het volgende debat, maar ik heb ook gezegd dat dat zomaar nog een paar maanden kan duren.”

Alle Kamerleden, zegt Westerveld, zitten met de krappe Kameragenda ‘te puzzelen’. Uit een ellenlange lijst onderwerpen selecteerde de Kamercommissie Onderwijs, waar Westerveld in zit, twee onderwerpen waar nog wel over gedebatteerd moest worden: kansengelijkheid en studiefinanciering. “Maar zelfs die twee debatten zijn nooit ingepland.”

Sneeuw

Niet alleen corona gooit roet in het eten. Ook het winterse weer hielp niet mee. De Kamer zou afgelopen maandag in debat gaan over kindermishandeling. Een actueel én urgent onderwerp, want uit onderzoek blijkt dat kindermishandeling al in de eerste lockdown fors is toegenomen. Maar het debat werd afgelast vanwege de sneeuwval en mondjesmaat rijdende treinen. Net als het debat over de woningmarkt.

Kamervoorzitter Arib heeft daar oog voor, net als voor de korte debatten die dinsdag van de agenda werden gehaald omdat de Kamer over de verlenging van de avondklok wilde debatteren. “Gelet op de volle commissieagenda’s is het niet realistisch te veronderstellen dat deze commissievergaderingen allen opnieuw gepland kunnen worden voor het verkiezingsreces,” schrijft Arib. Voor die geschrapte debatten wordt daarom op donderdag 25 februari ruimte gemaakt, laat ze per brief aan de Kamer weten. De Kamer kan tot die tijd nog geschrapte debatten inhalen, maar over ‘alleen deze lopende zaken’.

D66’er Verhoeven wijst erop dat Kamerleden ook ín het reces nog debatten op de agenda kunnen krijgen, mits ze daarvoor steun hebben van een meerderheid. “Elk Kamerlid heeft wel een onderwerp dat diegene héél belangrijk vindt. Zoek een meerderheid, leg uit wáárom het zo belangrijk is. Dan komt de Kamer gewoon terug van reces.”

Eindexamens

Dat zal waarschijnlijk volgende week al gebeuren. Uitgerekend als de Kamer nét met reces gaat, beslist Onderwijsminister Arie Slob of en hoe de eindexamens op middelbare scholen dit voorjaar gehouden gaan worden. Daarvoor zal een Kamermeerderheid willen terugkomen van reces, denkt Westerveld: “Het kan niet zo zijn dat we het daar níet over hebben.”

Kamervoorzitter Khadija Arib. Beeld ANP/Bart Maat
Kamervoorzitter Khadija Arib.Beeld ANP/Bart Maat
Meer over