Nieuws

Ook pensioenfonds voor overheid en onderwijs ABP verhoogt de pensioenen

ABP verhoogt vanaf 1 juli voor het eerst in jaren de pensioenen. Dat heeft het pensioenfonds donderdag bekendgemaakt. Volgens ABP is de stap mogelijk omdat de overheid de regels heeft aangepast vooruitlopend op het nieuwe pensioenstelsel. Net als andere fondsen is het ambtenarenpensioenfonds er de laatste tijd een stuk beter voor komen te staan.

Het Parool
null Beeld ANP /  ANP XTRA
Beeld ANP / ANP XTRA

ABP, dat 3,1 miljoen deelnemers telt, verhoogde de pensioenen voor het laatst in 2010. Dat was slechts een kleine stap, die de inflatie niet genoeg compenseerde. De laatste volledige indexatie, zoals het verhogen van pensioenen met de inflatie heet, was volgens een woordvoerster in 2008.

Gepensioneerden krijgen er straks 2,39 procent bij. Ze zien dit hogere pensioen vanaf juli op hun rekening staan. Ook ontvangen ze nog een nabetaling van 1,2 procent over de eerste zes maanden van dit jaar.

ABP benadrukt dat het een tussentijdse verhoging van het pensioen is, als inhaalslag voor de gemiste indexatie van vorig jaar. De stap slaat daardoor op de periode tussen september 2020 en 2021, toen de inflatie nog niet zo hoog lag als nu.

“We hebben steeds gezegd: als we de pensioenen kunnen en mogen verhogen, dan gaan we dat doen, mits dat op een evenwichtige manier kan,” zegt bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen in een toelichting. “Eind dit jaar kijken we of we de pensioenen in 2023 kunnen verhogen,” voegt hij daaraan toe.

Metaal- en technologiesector

Pensioenfonds PME maakte woensdag al bekend de pensioenen te verhogen. Bij andere grote pensioenfondsen leeft de vraag of ze sterk genoeg hersteld zijn om de pensioenen op te krikken. Zorgfonds PFZW zal hierover vrijdag beslissen. PMT, het fonds voor de metaal en techniek, neemt pas op 5 juli een besluit over het wel of niet indexeren van de pensioenen. Dan is volgens het fonds namelijk bekend of de financiële positie voldoende is verbeterd.

De fondsen hebben vanaf 1 juli meer ruimte, dankzij een versoepeling van de financiële regels. Nu moeten ze nog gemiddeld over twaalf maanden 1,10 euro per beloofde euro aan pensioen in kas hebben. Die drempel wordt verlaagd naar 1,05 euro, waar bijvoorbeeld ABP ruimschoots aan voldoet. Ook helpen de gestegen rentes op de financiële markten de pensioenfondsen. Hoe hoger de rentes, hoe minder de fondsen een buffer hoeven op te potten.