PlusAchtergrond

Ook in 2021 zijn de zorgen over de tweede golf nog niet achter de rug

Zelfs als de huidige coronamaatregelen werken is pas half januari het aantal ic-opnames terug op een nét acceptabel niveau, stelt het OMT. Lichtpuntje: de piek van de tweede golf zou nabij zijn.

Bas Soetenhorst
null Beeld ANP
Beeld ANP

Slecht nieuws moet je doseren als je Nederland niet nog verder de put in wil praten. Dus hielden premier Mark Rutte en coronaminister ­Hugo de Jonge zich dinsdag in hun ‘pers­moment’ op de vlakte over de kerstdagen. Maar uit het nieuwste advies van het Outbreak Management Team (OMT), dat dinsdagavond naar de Tweede Kamer is gestuurd, valt op te maken dat buitenlandse vakantieplannen overboord kunnen.

De belangrijkste kabinetsadviseurs herinneren eraan dat in de zomermaanden ‘vele honderden’ vakantiegangers het coronavirus mee terugnamen naar Nederland en dat slechts een kwart van de bezoekers van ‘code-oranje­landen’ zich houdt aan de quarantaineregels. Daar komt bij dat vakanties vaak bezoek aan drukke horecagelegenheden betekenen en dat afstand houden in de rij bij de skiliften moeilijk is, aldus het OMT. Ervan uitgaande dat ‘de epidemiologische situatie’ de komende maanden weinig verbetert, zal er ‘in de wintervakantie­periode’ een negatief reisadvies gelden voor vakanties in het buitenland, stelt het OMT.

Europese afspraken

In eigen land kunnen we – als het aan het OMT ligt – alleen met huisgenoten of in kleine gezelschappen op vakantie. Familiebezoek moet tijdens de kerst ‘tot een minimum’ worden beperkt. Idealiter komen er in Europees verband afspraken over sluiting van de horeca en een verbod op feesten en evenementen.

Die sombere boodschap kreeg Rutte nog niet over zijn lippen dinsdagavond. Zijn vooruitblik reikte niet verder dan sinterklaas, dat we in kleine kring kunnen vieren. De sluiting van de horeca en andere maatregelen die twee weken geleden zijn afgekondigd, gelden in elk geval tot in december.

Volgens het kabinet en OMT is het te vroeg om te bepalen of de maatregelen voldoende effect sorteren; dat kunnen we de komende dagen zien aan de besmettingscijfers. Als die drastisch stijgen zal het kabinet op korte termijn alsnog verdergaande stappen zetten, richting een volledige lockdown. Anders neemt het kabinet komende dinsdag een nieuw besluit over de corona-aanpak.

Er is een lichtpuntje: het aantal reisbewegingen en bezoeken aan winkels neemt af en er zijn aanwijzingen dat het de goede kant op gaat met het aantal besmettingen. De R – het reproductiegetal waaraan de besmettingsgraad is af te ­lezen – zou tot bijna onder de 1 zijn gedaald. Vanaf dat moment loopt het aantal besmettingen ­terug.

Uit de weekcijfers blijkt voor de derde achtereenvolgende week dat de toename van het aantal besmettingen minder snel gaat. Andere cijfers laten echter een ongunstiger beeld zien: een steeds groter gedeelte van de afgenomen tests is positief. Afgelopen week ging het om liefst 18 procent.

‘Aanpak te laks’

Toch gaan de rekenmeesters van het RIVM ervan uit dat we heel dicht bij de piek van de tweede coronagolf zijn. Maar zelfs als de verspreiding vanaf deze week afneemt, zullen de cijfers van het aantal besmettingen en ziekenhuis­opnames pas eind december nabij of rond een niveau zijn dat nét acceptabel is, zo blijkt uit de rekenmodellen waarop het OMT zich baseert.

Dat betekent dat in het nieuwe jaar de zorgen over de tweede golf nog niet achter de rug zijn. Volgens de rekenmodellen zal pas half ­januari het ‘streefgetal’ van drie ic-opnames per dag zijn bereikt.

Critici van de kabinetskoers waarschuwen nu dat het moment angstvallig dichtbij komt dat de ziekenhuizen de stroom patiënten niet meer aankunnen. Het Red Team – een groep deskundigen die de aanpak te laks vindt – acht een korte, complete lockdown noodzakelijk en betoogt dat we daarmee verzekerd zijn van een fijne kerst.

Het RIVM stelt daarentegen dat de extra maatregelen die je nu nog kunt nemen niet veel zoden aan de dijk zetten. De effectiefste maatregelen zijn al genomen, is de redenering.

Meer over