Ook geen centrale vuurwerkshows dit jaar

Ook gemeentes die centrale vuurwerkshows willen organiseren, ontkomen niet aan het algehele vuurwerkverbod dat voor de komende jaarwisseling geldt. Dat zei staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) na afloop van de wekelijkse ministerraad. Wel kunnen ze ‘iets moois organiseren’ met bijvoorbeeld drones.

ANP
Met een vuurwerkshow luidde Amsterdam het nieuwe jaar 2019 in op de Kop van Java.  Beeld ANP
Met een vuurwerkshow luidde Amsterdam het nieuwe jaar 2019 in op de Kop van Java.Beeld ANP

Vuurwerkshows waren al onwaarschijnlijk dit jaar, vanwege de geldende coronamaatregelen voor onder meer groepsgroottes. Rotterdam besloot al eerder geen show te houden, omdat de gemeente het onverantwoord vindt grote evenementen toe te staan waar veel mensen op af komen.

Het vuurwerkverbod is er gekomen om de zorg te ontlasten. Die is overbelast door het coronavirus. De jaarwisseling is een van de drukste momenten voor de spoedeisende hulp in ziekenhuizen.

Carbid

Het kabinet heeft vrijdag niet gesproken over een mogelijk verbod op carbidschieten. Eerder zei het kabinet al dat de 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen daar over gaan. Omdat er een vuurwerkverbod is, bestaat de vrees dat carbidschieten veel meer zal gebeuren met alle mogelijke ongelukken.

Dit jaar lijkt er ook buiten het oosten en noorden van het land veel belangstelling voor carbid. Melkbussen, die gebruikt worden om mee te schieten, zijn dit jaar enorm in trek. Ook mensen uit Amsterdam, Rotterdam en Utrecht schaffen ze aan, zeggen melkbushandelaren.

Meer over