Nieuws

Ook Ellen ten Damme beschuldigt Ali B van seksueel grensoverschrijdend gedrag

Na deelnemers aan The Voice beschuldigt nu ook Ellen ten Damme rapper Ali B van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De 54-jarige zangeres heeft daar recent een verklaring over afgelegd bij de politie.

Dennis JansenMark den Blanken en Victor Schildkamp
Ali B en Ellen ten Damme in het programma Ali B en de Muziekkaravaan. Beeld SPEC
Ali B en Ellen ten Damme in het programma Ali B en de Muziekkaravaan.Beeld SPEC

Het zou gaan om een incident van acht jaar terug in Marokko, rond de opnames van Ali B en de Muziekkaravaan, een programma van AvroTros waaraan zij deelnam. In de televisie-uitzending De Geknipte Gast van BNNVara vertelt zangeres Ten Damme vrijdagavond over haar ervaringen, zonder de naam van Ali B te noemen.

Interviewer Özcan Akyol stelde dat er, zeker door het Voice-schandaal, een maatschappelijke urgentie is ontstaan om verhalen over en van slachtoffers naar buiten te brengen. Akyol vroeg of Ten Damme die noodzaak ook niet voelt om haar verhaal te delen. Daarop zei de zangeres: “Ik weet nu eigenlijk niet wat ik moet zeggen, maar ik ga dat waarschijnlijk wel doen, ja. Om die vrouwen van The Voice te steunen.”

Podcast

Daarna bevestigde ze dat zij een ‘soortgelijke ervaring heeft gehad’ als de vrouwen van The Voice, waarop Akyol de link legt met coaches van het televisieprogramma. Ten Damme stelde ‘het niet sjiek te vinden om mensen aan de schandpaal te nagelen’, maar dat zij Ali B bedoelde werd vorige maand duidelijk in de podcast Aan de keukentafel van drummer Sietse Huisman.

Huisman en Ten Damme kennen elkaar al jaren en spraken onder meer over The Voice. Hij vroeg haar ‘of zij ook wel eens zoiets beleefd heeft’. “Ik weet er alles van,” antwoordde zij toen. “Er is een verhaal van mij dat helemaal geen geheim was en dat ik destijds ook heb verteld in mijn omgeving. Dat gaat over Ali B. Ik vind hem echt een lul. Hij spoort echt voor geen meter en daar heb ik dus ook een verhaal over.”

Ten Damme vertelde dat er iets gebeurd is in Marokko, maar laat details achterwege. Ze bekende destijds in de war te zijn. “Ik ben weken bezig geweest met: wat zal ik ermee doen? Ik was kwaad.”

De zangeres heeft er nu een verklaring over afgelegd bij de politie. Op diverse sites, zoals ook Spotify, wordt Ali B als gespreksonderwerp tijdens de podcast aangekondigd, maar het fragment waarin Ten Damme de onthulling over Ali B doet en zijn naam zegt, is er inmiddels uitgeknipt.

Doorgeslagen

Eerst werden ook Jeroen Rietbergen (bandleider van The Voice) en Marco Borsato (ex-coach) besproken. Tegen deze twee zijn aangiftes gedaan van ontoelaatbaar gedrag rond The Voice. Ten Damme heeft geen vervelende ervaringen met deze twee. “Ik heb alleen maar mijn ervaring met Ali B, en die was niet leuk. Hij is echt een beetje doorgeslagen.”

Daarop stelde Huisman: “Dus die rook die daar omhoog dwarrelde, daar zat echt een vuurtje onder?” Ten Damme: “En ik kan het weten. Hier laat ik het bij, want als je hier iets aan wilt doen is de enige weg de rechtbank en niet via media.”

In De Geknipte Gast legde Ten Damme uit waarom het zo lastig kan zijn om (gerechtelijke) stappen te zetten. “In algemene zin denk je: dat gaat heel lang duren, officieel gedoe, rechtszaken, toestanden, kost geld, allemaal gezeik. Daar moet je maar zin in hebben. Dat hele gedoe, is het me dat waard?”

Toch neemt ze die stap. “Er is nu een momentum om dat fenomeen van mannen die denken dat ze maar alles kunnen maken door status of geld of wat dan ook, een halt toe te roepen.”

Reacties

Manager Jeroen Blokker van Ellen ten Damme wil geen commentaar geven op dit verhaal. De advocaat van Ali B, Bart Swier, reageert zaterdag op de ervaringen die Ten Damme deelde.

AvroTros laat in een reactie weten: ‘We zijn enorm geschrokken van het verhaal van Ellen ten Damme over haar ervaring van grensoverschrijdend gedrag in 2014. We vinden het verschrikkelijk als dit inderdaad heeft plaatsgevonden tijdens de opnames van Ali B en de Muziekkaravaan. In overleg met Ellen ten Damme zullen we actie ondernemen.’