PlusAchtergrond

Ook de beurs ziet minder in olie: Exxon verdwijnt uit de Dow Jones

Ooit was Exxon het bedrijf met de hoogste beurswaarde ter wereld. Nu wordt het Amerikaanse olieconcern uit de Dow Jones geknikkerd. Nieuwe tijden, nieuwe bedrijven.

Koos Schwartz
Tankstation van Esso (S.O., van Standard Oil) in 1927. Het bedrijf, nu Exxon geheten, is op de beurs flink minder waard geworden. Beeld Everett Collection, Inc. /HH
Tankstation van Esso (S.O., van Standard Oil) in 1927. Het bedrijf, nu Exxon geheten, is op de beurs flink minder waard geworden.Beeld Everett Collection, Inc. /HH

Noem het een mijlpaaltje. Of een sein dat er andere tijden op komst zijn. Vanaf 31 augustus zal het grote Amerikaanse olieconcern Exxon geen deel meer uitmaken van ’s werelds bekendste (en merkwaardigste) beursindex, de Dow Jones Industrial Average, kortweg ‘de Dow’ of ‘de Dow Jones’. Exxon maakte 92 jaar geleden zijn debuut in die index, al heette het bedrijf in 1928 niet Exxon, maar Standard Oil of New Jersey.

De Dow Jones, in 1896 uitgevonden door de journalisten Charles Dow en Edward Jones, is de oudste beursindex ter wereld. De index bestond toen uit twaalf, nu uit dertig grote Amerikaanse bedrijven en geeft een impressie van het sentiment op de beurs. Welke dertig bedrijven in de index staan, wordt bepaald door een comité dat deels wordt bevolkt door journalisten van zakenkrant The Wall Street Journal.

Zij maken om de zoveel tijd een keuze uit de paar duizend beursgenoteerde bedrijven die de VS kent. De dertig bedrijven moeten samen een afspiegeling zijn van de Amerikaanse economie – dat is het voornaamste criterium. In de huidige index zitten grote concerns als Exxon, Apple, McDonald’s, Nike, Microsoft, Visa, warenhuisketen Walmart en Walt Disney. Dat zou je een soort afspiegeling van de Amerikaanse economie kunnen noemen.

Niet erg scheutig

Dat het comité Exxon per 31 augustus uit de index verwijdert, zegt dus wat. In 2011 was Exxon nog het bedrijf met de hoogste beurswaarde ter wereld, maar sindsdien is die waarde flink afgenomen, vooral door de coronacrisis trouwens. Daarbij is het belang van de oliesector, zeker op de aandelenbeurzen, afgenomen. Het zijn vooral techbedrijven als Microsoft, Apple, Alphabet (Google) en Facebook die momenteel in trek zijn. Hun beurswaarde is inmiddels hoger dan die van Exxon, soms zelfs veel hoger.

Mogelijk speelt bij het besluit van het comité, dat nooit erg scheutig is met toelichtingen op beslissingen, ook een rol dat de vooruitzichten voor de olie-industrie niet erg gunstig zijn: wat blijft er van die industrie over als de wereld overgaat op zon en wind als belangrijkste energiebronnen?

De oliesector blijft overigens wel vertegenwoordigd in de Dow: Exxons concurrent Chevron zal er deel van blijven uitmaken. Dat Chevron kleiner is dan Exxon, is voor het comité kennelijk geen probleem. Mogelijk speelt daarbij een rol dat een aandeel Chevron duurder is (gisteren voor opening markt ongeveer 86 dollar) dan een aandeel Exxon (rond de 41 dollar).

Die gegevens zeggen niets over de omvang en de waarde van beide bedrijven en zijn op zich eigenlijk niet belangrijk. Maar voor de Dow Jonesindex zijn ze dat wel, merkwaardig genoeg. Een aandeel dat veel geld kost, weegt zwaarder dan een aandeel dat weinig kost. Er zal op de wereld nauwelijks een index te vinden zijn die dat principe hanteert, maar de Dow dus wel.

Mede om die reden wordt de Dow wel gezien als de slechtste index ter wereld. ‘Waarom volgen we die index eigenlijk nog?’ vroeg het Amerikaanse zakenblad Barron’s zich enigszins vertwijfeld af in een artikel over de verwijdering van Exxon.

Salesforce

Exxons plek in de Dow Jones wordt ingenomen door een techbedrijf. Niet door techreus Facebook, maar door het kleinere Salesforce. Die onderneming levert software waarmee bedrijven hun relaties en contacten met klanten kunnen verbeteren. Het bedrijf is opgericht in 1999 en snel gegroeid. Met Salesforce neemt het gewicht van de techsector in de Dow Jones toe.

Er zijn overigens nog twee wijzigingen in de ­index. Farmagigant Pfizer maakt plaats voor een ander farmaconcern: het biotechbedrijf Amgen. Het defensiebedrijf Raytheon (motoren voor gevechtsvliegtuigen en raketten) wordt vervangen door Honeywell, dat onder meer motoren, vliegtuigelektronica, airconditioners, thermostaten en sensoren maakt. Drie wijzigingen dus in de samenstelling, zelden vertoond.

Apple door grens van 2000 miljard

Techreus Apple is vorige week op de beurs in New York meer dan 2 biljoen, oftewel 2000 miljard, dollar waard geworden: 1681 miljard euro. De iPhonemaker is het eerste Amerikaanse bedrijf dat die voor menig belegger psychologisch belangrijke mijlpaal bereikt.

Eerder kende alleen de Saoedische staatsoliemaatschappij Saudi Aramco tijdelijk een hogere beurswaarde.

Het aandeel Apple zit al langer stevig in de lift. Sinds begin dit jaar is de beurskoers zo’n 60 procent opgelopen. Het bedrijf uit Cupertino loste daardoor onlangs Saudi Aramco af als waardevolste beursgenoteerde bedrijf ter wereld. Het olieconcern, dat in december naar de beurs in Riyad ging, was eerder al ruim 2 biljoen dollar waard, maar door de coronacrisis zakten de olieprijs en de beurskoers van het bedrijf.

Beleggers die geld steken in Apple hebben hoge verwachtingen van de opkomst van 5G. Ze denken dat het bedrijf goede zaken kan doen als er straks iPhones op de markt komen die kunnen werken met dat supersnelle mobiele internet.

Meer over