Onderzoek: kwart minder afval op Nederlandse stranden

De Noordzee wordt schoner. Ten opzichte van tien jaar geleden ligt er een kwart minder afval op het strand, meldt Stichting de Noordzee op basis van langdurig strandafvalonderzoek.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Een analyse van twintig jaar strandafvalonderzoek op niet-toeristische stranden toont ‘een significant dalende trend’, aldus de stichting. “Dat is goed nieuws en geeft hoop,” zegt programmaleider Ewout van Galen. “Laten we alles op alles zetten om deze trend voort te zetten en een einde te maken aan afval in de Noordzee.” Bij de studie waren ook onderzoekers van Wageningen University & Research betrokken.

Tussen 2001 en 2010 werden gemiddeld 388 stuks afval per honderd meter aangetroffen, in de periode tussen 2011 en 2020 daalde dat naar 282 stuks. Vooral ballonnen en visserijgerelateerd afval werd minder aangetroffen.

Oorzaken

De stichting benoemt een drietal oorzaken voor de vermindering van het afval. Ten eerste is dat de groeiende aandacht voor zwerfafval, en met name plastic in de zee, waardoor het probleem meer wordt aangepakt. Ten tweede wordt er lokaal, nationaal en internationaal meer beleid gevoerd. Als voorbeelden worden het verbod op ballonnen en het steeds meer verdwijnen van plastic tasjes in winkels genoemd. Ook ziet de organisatie dat burgers en bedrijven zich op verschillende vlakken steeds meer inzetten voor een schonere zee.

Van Galen noemt het resultaat van de studie ‘hoopgevend’, maar ziet ruimte voor verbetering. “Vispluis is nog steeds het meest gevonden afval. Daarom is het onder andere van groot belang dat er alternatieven voor vispluis worden ingezet, containerverlies wordt voorkomen en de instroom van afval via rivieren wordt gestopt.”

Stichting de Noordzee is tevreden dat beleid om plasticvervuiling aan te pakken werkt. De organisatie zegt dan ook blij te zijn met het recente besluit om ook statiegeld op kleine plastic flessen in te voeren per 1 juli en op blik in 2022.

Meest gevonden afval op stranden:

Vispluis (draden en klossen)
Stukken ondefinieerbaar plastic 2,5 cm - 50 cm
Stukken ondefinieerbaar plastic 0 - 2,5 cm
Doppen
Voedselverpakkingen

Meer over