Onderzoek in opdracht ministerie: 2G-beleid heeft door omikron nauwelijks effect

De invoering van een 2G-beleid voor coronatoegangsbewijzen heeft op dit moment geen zin. Dat concluderen onderzoekers die op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid verschillende scenario’s onder de loep hebben genomen. De besmettingen zouden er niet sterk genoeg door worden afgeremd, denken ze.

Het Parool
Van bezoekers van een festival wordt de QR-code gescand. Beeld BELGA
Van bezoekers van een festival wordt de QR-code gescand.Beeld BELGA

Toen de deltavariant van het virus dominant was, had 2G-beleid wel beter gewerkt dan het huidige 3G-beleid, schrijven de onderzoekers. Nu de omikronvariant het meest voorkomt niet meer, omdat de huidige vaccins niet goed beschermen tegen nieuwe besmettingen.

Het controleren van bewijzen op basis van vaccinatie, genezing of een test (3G) werkt wel, maar het uitsluiten van mensen die niet gevaccineerd of aantoonbaar hersteld zijn (2G), zou nauwelijks effect hebben, zo berekenden de onderzoekers. Iedereen testen, ook wel 1G genoemd, zou veel beter werken. Maar daar kleven allerlei praktische bezwaren aan.

Nog geen besluit

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers heeft de bevindingen van de onderzoekers naar de Tweede Kamer gestuurd. In een begeleidende brief zegt hij niet of dit betekent dat het kabinet definitief afziet van 2G. Hij stuurt het alleen door ‘zodat u de uitkomsten mee kunt nemen’, is in die brief aan het parlement te lezen.

Het onderzoek werd uitgevoerd door TU Delft, UMC Utrecht, Populytics, Erasmus Universiteit Rotterdam en Erasmus MC. Kuipers heeft eerder gezegd dat de bevindingen belangrijk zouden worden voor de afweging die uiteindelijk door de Tweede Kamer gemaakt moet worden. Het kabinet en de Kamer zullen ‘op basis daarvan het gesprek voeren’, zei hij vrijdag bij de persconferentie.

Omstreden

De invoering van 2G is politiek omstreden. Mensen die niet gevaccineerd zijn en ook niet recentelijk aantoonbaar hersteld zijn van een coronabesmetting hebben volgens de huidige regels nog de mogelijkheid om een coronatest te doen. Die mogelijkheid zou met 2G komen te vervallen. Zo wordt de druk om een vaccin te nemen te hoog opgevoerd, vindt een groot deel van de Tweede Kamer. Kuipers’ voorganger Hugo de Jonge besloot het voorstel bij gebrek aan steun vorig jaar niet aan de Kamer te sturen.

In de discussie hierover speelt coalitiepartij ChristenUnie een belangrijke rol. De partij was al voor dit onderzoek tegen 2G-beleid. Tweede Kamerlid Mirjam Bikker, die namens de ChristenUnie het woord voert over corona, noemt dit onderzoek een ‘kantelpunt’. Ze zou liever een 1G-beleid zien. “Het buitenland bewijst dat veel meer testen kan én werkt. Na vandaag is het tijd dat ook Nederland hier snel werk van maakt.”

Meer over