Nieuws

Onderzoek bevestigt grensoverschrijdend gedrag oud-PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk

Het inmiddels vertrokken PvdA-Tweede Kamerlid Gijs van Dijk heeft zich inderdaad schuldig gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag, concludeert onderzoeksbureau Bezemer & Schubad. Van Dijk is het er niet mee eens en komt in verweer, laat hij in een reactie weten.

Het Parool
Terugkeer van Gijs van Dijk binnen de PvdA-fractie is bij deze uitgesloten. Beeld ANP /  ANP
Terugkeer van Gijs van Dijk binnen de PvdA-fractie is bij deze uitgesloten.Beeld ANP / ANP

Van Dijks grensoverschrijdende gedrag beperkte zich niet louter tot de privésfeer, in tegenstelling tot wat de politicus zelf beweerde. Dat staat in het onderzoek dat de PvdA had ingesteld naar aanleiding van meldingen van een aantal vrouwen over de PvdA’er. Ook heeft Van Dijk interne normen van de PvdA geschonden, laat de partij weten.

Het partijbestuur is geschrokken van de conclusies van onderzoeksbureau Bezemer & Schubad. Het bestuur vindt het op basis van deze conclusies ‘onwenselijk dat Van Dijk in de komende vier jaar een functie als volksvertegenwoordiger of bestuurder namens de PvdA bekleedt’. De Tweede Kamerfractie deelt deze conclusies. Daarmee is een eventuele terugkeer van Gijs van Dijk binnen de PvdA-fractie uitgesloten.

Van Dijk is het niet eens met de beslissing van de PvdA om hem ‘te berispen’ en gaat daartegen in beroep. Op Twitter zegt hij dat hij de aantijgingen altijd heeft ontkend. Het ging volgens hem om twee vrouwen met wie hij een relatie had en één vrouw met wie hij een affaire had. De relaties waren volgens hem op basis van gelijkwaardigheid. Van Dijk zegt zich ‘overvallen te voelen door de gang van zaken. Het moge duidelijk zijn dat ik geschokt en aangedaan ben’.

Belogen en bedrogen

Voor het onderzoeksbureau staat vast dat de meldingen van grensoverschrijdend gedrag en ongewenste behandeling door Van Dijk aannemelijk zijn. Vrouwen zijn door hem ‘belogen en bedrogen’. Een vrouw is in ernstige (beroepsmatige) gewetensnood gebracht en bij een andere vrouw zijn de politieke ambities gefrustreerd, concludeert het onderzoeksbureau. Van Dijk bleef tegenover de onderzoekers ontkennen dat hij normen had overschreden.

Er is alleen een samenvatting van het onderzoeksrapport naar buiten gebracht. In de vertrouwelijke rapportage aan het PvdA-bestuur, de opdrachtgever van het onderzoek, worden ook intieme details beschreven. Met het oog op de privacy van de vrouwen, onder wie mensen in kwetsbare posities, zijn deze details niet in de samenvatting opgenomen.

Het bureau keek ook nog naar een eerder onderzoek dat was gedaan naar aanleiding van klachten uit 2019 over vermeend wangedrag door Van Dijk. Die werden destijds terecht ongegrond verklaard, concludeert het onderzoeksbureau nu.

‘Verdrietig en ernstig’

Het rapport is voor de PvdA-partijtop reden om zich ondubbelzinnig te distantiëren van Van Dijk. Partijvoorzitter Esther-Miriam Sent prijst de melders als ‘dapper’. Verder kwalificeert ze de bevindingen van het onderzoeksbureau als ‘verdrietig en ernstig’ en ‘onverenigbaar’ met een PvdA-Kamerlidmaatschap. Ook PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken schaart zich daarachter. “De conclusies zijn pijnlijk en ernstig, de fractie neemt het besluit van het partijbestuur over en dat betekent dat er voor Gijs van Dijk geen plaats meer is in de PvdA-Tweede Kamerfractie.”

Katinka Simonse, ook wel bekend als kunstenares en Paroolcolumnist Tinkebell, zegt ‘opgelucht’ te zijn over de bevindingen van het onderzoek. Zij was een van de drie officiële melders en is de enige die tot nu toe in de publiciteit naar voren is getreden. Over het vervolg zegt Simonse: “Ik ben heel benieuwd wat voorzitter Sent naar de slachtoffers toe gaat doen. We horen graag van haar.”

Gijs van Dijk vertrok begin februari uit de Kamer na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag in de privésfeer. Op 22 mei liet hij weten definitief niet in de Kamer terug te keren. Na het vertrek van voormalig partijleider Lilianne Ploumen kwam er een Kamerzetel vrij, waarvoor Van Dijk als eerste in aanmerking kwam.

Mohammed Mohandis wordt donderdag als opvolger van Ploumen geïnstalleerd. Hij zat al eerder in de Tweede Kamer, van 2012 tot 2017.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Meer over