Ondanks volle ziekenhuizen en bijna 10.000 besmettingen gaat kabinet versoepelen

Ondanks overvolle ziekenhuizen, een waarschuwing van het OMT en bijna tienduizend nieuwe infecties zet het kabinet zijn versoepelingsplan door, met steun van de Tweede Kamer. ‘Er is geen consistentie, accepteer dat.’

Tobias den Hartog en Niels Klaassen
(vlnr) Sophie Hermans (VVD), demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en demissionair premier Mark Rutte in de Tweede Kamer tijdens een debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.  Beeld ANP
(vlnr) Sophie Hermans (VVD), demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en demissionair premier Mark Rutte in de Tweede Kamer tijdens een debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.Beeld ANP

Ergens in de schemerzone tussen de roze bril en code zwart stond daar Mark Rutte. In het zoveelste coronadebat verdedigde de demissionair premier donderdag vurig de ‘behoedzame’ ­ver­soepeling van volgende week, als terrassen weer opengaan, als winkelen zonder afspraak mogelijk wordt, de avondklok vervalt en het ­hoger ­onderwijs weer fysiek aan de slag kan.

Het kan nét, oordeelt Rutte. “Het OMT zegt ons: wacht tot je de daling gaat zien, wij gaan uit van de prognose die de daling voorziet. Dus ­durven we de stap te nemen, omdat we ook van het RIVM horen dat dit de piek niet hoger of langer maakt, hooguit daalt het aantal bezette ziekenhuisbedden minder snel.”

Ploumen en Wilders

Terwijl de premier zijn openingsplan verdedigt, staan twee politiek leiders ongeduldig bij de interruptiemicrofoon: PvdA’er Lilianne Ploumen en PVV-leider Geert Wilders. Onbedoeld illustreert dit de verdeeldheid rond de corona-aanpak in het land: een flink deel steunt het beleid, een selecte groep wil striktere maatregelen, een andere groep juist meer versoepelingen.

PvdA’er Ploumen betoogt dat de verruimingen nu ‘onverantwoord’ zijn, uitgerekend op de dag met bijna tienduizend nieuwe besmettingen, terwijl ic’s vollopen (nu 839 patiënten) en ruim een derde van de ziekenhuizen belangrijke operaties moet afzeggen door coviddrukte. “Zorg er nou voor dat u geen spijt krijgt van een weekje te vroeg de terrassen openen.”

Snel daarna krijgt Wilders het woord. Die vindt ‘stap één’ naar een vrije zomer juist te mager, hij fileert de ‘voorzichtigheid’, herhaalt zijn stokpaardjes over coronarisico’s die er buiten amper zouden zijn: “Hoe verzin je het? Terrassen open tussen twaalf en zes? Met maximaal twee personen aan een tafel? In een mortuarium is het nog gezelliger.”

Magische daling

Rutte doet dan wat hij al een jaar lang doet: ­tegen partijen die meer of minder maatregelen eisen zegt hij dat het kabinet precies genoeg doet, niet te veel dus – maar zeker niet te weinig. Hij durft ook de voorspelling aan dat op 11 mei (bij ‘stap twee’) de terrassen misschien wel tot 20.00 uur open mogen, maar de Kamer krijgt óók te horen dat de terrasopening-onder-voorwaarden al reuzespannend is. En Ploumen krijgt juist ingepeperd dat het kabinet niet roekeloos te werk gaat.

Een meerderheid van de Tweede Kamer legt zich neer bij de versoepelroute. De PvdA stond vrijwel alleen in de Kamer met haar pleidooi om coronaversoepelingen uit te stellen. Het voorstel om te wachten tot de druk op de ziekenhuizen echt is afgenomen, kreeg uiteindelijk alleen steun van Sylvana Simons van Bij1.

Het parlement hamert zelf allang op ‘perspectief’, een stappenplan. Dat die eerste stap gezet wordt terwijl de piek in de ziekenhuizen nog moet komen, is ongelukkig, maar geen reden de pauzeknop in te drukken, redeneert een meerderheid. De RIVM-modellen tonen onder vrijwel alle scenario’s een bijna magische daling van de ziekenhuisbezetting vanaf begin mei.

Gejojo met versoepelingsdata

Minister De Jonge blijft erbij dat het Astra­Zenecavaccin niet voor mensen onder de 60 is. Huisartsen houden soms inentingen over, maar prikken bij 60-minners is niet de bedoeling. “In een enkel geval ga ik daar niet de Inspectie op ­afsturen,” zegt De Jonge. “Maar ik wil liefst wel dat huisartsen zich houden aan de richtlijnen.”

Dat het gejojo rond versoepelingensdata ­ondertussen een lelijk beeld geeft, snappen de fracties ook. En dat het gek overkomt dat winkelen volgende week weer mag en naar de bieb niet, is helder. Het is een van de ogenschijnlijke inconsistenties van het beleid, al verzoent VVD-fractieleider Sophie Hermans zich juist met dit gegeven. “We moeten geen consistentie willen, logica in zo’n crisis is er niet. Als je consistentie wil, moet je alles dichtgooien, alles, alles.”

Meer over