Ondanks afschieten nog steeds veel te veel damherten in Waterleidingduinen

Het gaat niet lukken om het aantal damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen binnen de afgesproken termijn terug te brengen tot maximaal duizend dieren. Sinds 2016 worden jaarlijks duizenden dieren afgeschoten.

Patrick Meershoek
Een van de problemen is dat de damherten de Waterleidingduinen kaalvreten, wat slecht is voor andere fauna en flora in het Natura 2000-gebied.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Een van de problemen is dat de damherten de Waterleidingduinen kaalvreten, wat slecht is voor andere fauna en flora in het Natura 2000-gebied.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Die conclusie trekt de Faunabeheereenheid Noord-Holland in een telrapport met nieuwe cijfers over de omvang van de groep. De tellingen van maart leverden een schatting van op van ongeveer 2750 dieren. Een jaar eerder waren dat er circa 400 meer. Gemikt wordt op een maximale populatie van 1000 herten.

Het werkelijke aantal damherten ligt waarschijnlijk flink hoger. Bij wijze van proef is in januari een telling uitgevoerd vanuit de lucht. Met behulp van een speciale lasertechnologie kan het aantal herten op de grond worden vastgesteld. Deze officieuze telling kwam uit op bijna 4300 dieren.

In het rapport wordt vastgesteld dat er weliswaar sprake lijkt van een dalende trend, maar dat de afname van het aantal dieren onvoldoende is. “Indien de beheerinspanning de komende periode niet wordt verhoogd, is het niet te verwachten dat de streefstand volgens plan in 2021 wordt gerealiseerd.”

Sinds 2016 worden elk jaar duizenden dieren afgeschoten in de Waterleidingduinen. De gemeenteraad van Amsterdam stemde een jaar eerder in met de maatregel na klachten over de gevolgen van het overschot aan damherten voor de flora en fauna in het gebied en onveilige situaties in het verkeer.

Meer over