OMT: negatief reisadvies voor kerstvakantie

Tijdens de kerstvakantie zal een negatief reisadvies gelden voor vakanties in het buitenland, verwacht het Outbreak Management Team (OMT), de belangrijkste adviseur van de regering gedurende de coronacrisis.

Bas Soetenhorst
De inmiddels gesloten teststraat op Schiphol waar binnenkomende reizigers uit risicogebieden zich op het coronavirus konden laten testen. Beeld EPA
De inmiddels gesloten teststraat op Schiphol waar binnenkomende reizigers uit risicogebieden zich op het coronavirus konden laten testen.Beeld EPA

In het nieuwste advies stelt het OMT dat in de zomermaanden ‘vele honderden’ mensen, vooral jongeren, met Covid-19 naar Nederland zijn teruggekomen van een vakantie in het buitenland. Bovendien ging volgens metingen van de GGD slechts een kwart van de reizigers na een reis naar een zogenoemd ‘code oranjeland’ in quarantaine.

Daar komt bij dat het op veel plekken, zoals in de rij bij skiliften, moeilijk is 1,5 meter afstand te houden en dat wintersportvakanties vaak bezoek aan drukke horecagelegenheden betekenen, waar de risico's op besmetting groter zijn. Ervan uitgaande dat de situatie buiten Nederland deze winter qua risico op coronabesmettingen niet wezenlijk zal veranderen, zullen vakanties in het buitenland worden ontraden, zo verwacht het OMT.

Eigen land

In eigen land adviseert het OMT alleen op vakantie te gaan met huisgenoten of een beperkt aantal anderen. Familiebezoek tijdens de kerstvakantie moet ‘tot een minimum en directe familie’ worden beperkt. Het OMT ziet het liefst in Europees verband afspraken over sluiting van horeca en een verbod op feesten en evenementen.

Meer over