Nieuws

OMT: geen quarantaine meer voor kinderen zonder klachten

Kinderen tot en met 12 jaar hoeven niet meer in quarantaine als zij geen klachten hebben, adviseert het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet. Zij krijgen wel het advies dagelijks een zelftest te doen.

ANP
Bij een corona-uitbraak op school krijgen alle leerlingen het advies zich dagelijks te testen. Beeld ANP /  ANP
Bij een corona-uitbraak op school krijgen alle leerlingen het advies zich dagelijks te testen.Beeld ANP / ANP

Als dit niet mogelijk is, kan de GGD of een arts toch adviseren in quarantaine te gaan. Ook wordt geadviseerd contact met ouderen voor minstens tien dagen te vermijden.

Kinderen in de leeftijd van 13 tot 18 jaar mogen er ook voor kiezen om vijf dagen in quarantaine te gaan. Die stopt dan na een negatieve test bij de GGD.

Ook hoeven niet meer hele klassen naar huis als er meer dan drie besmettingen zijn, vinden de experts. Bij een uitbraak krijgen alle leerlingen het advies zich dagelijks te testen. Dit geldt voor zowel het basis- als voortgezet onderwijs, ook als leerlingen 18 jaar of ouder zijn. Verder vindt het OMT dat het zogeheten ‘snottebellenbeleid’ van kracht kan blijven. Dat betekent dat kinderen tot en met drie jaar niet getest hoeven te worden en niet thuis hoeven te blijven met lichte klachten.

Het OMT erkent dat dit advies ‘zeker’ tot meer besmettingen zal leiden, ook onder volwassenen. Toch weegt het belang van het onderwijs zwaar genoeg om met dit advies te komen, schrijft voorzitter Jaap van Dissel.

Gratis zelftests voor iedereen

Daarnaast vindt het OMT dat zelftests gratis moeten worden voor iedereen. De expertgroep adviseert dat onder meer jongeren veel vaker dagelijks een coronazelftest doen, en om dit te laten slagen zijn gratis tests nodig.

Vorig jaar november deed het OMT eenzelfde oproep. Toen waren er ruim 20.000 positieve tests per dag. Nu worden er dagelijks ongeveer 65.000 positieve tests geregistreerd. In werkelijkheid testen waarschijnlijk zelfs nog meer mensen positief op het virus omdat de GGD’en achterlopen met de verwerking van alle uitslagen.

Het OMT adviseert om bij aanhoudende klachten nog een zelftest te nemen als een eerdere testuitslag negatief was. De omikronvariant wordt minder goed vastgesteld door de huidige zelftesten. Het advies aan iedereen om regelmatig een zelftest te doen, geldt al langer.

Het kabinet adviseert sinds november om een zelftest te doen voorafgaand aan bezoek. Daarna waren zelftests binnen enkele dagen in veel winkels uitverkocht. Ook voor terugkerende reizigers geldt sinds vorig jaar mei het advies om een zelftest te doen bij aankomst in Nederland.

Piekbezetting

Door het vooralsnog lage aantal ic- en ziekenhuisopnames, heeft de Nederlandse zorg een ‘gunstige uitgangspositie verworven om een volgende golf aan te kunnen’, schrijft het Outbreak Management Team in zijn jongste advies aan het kabinet. De experts verwachten ‘na januari’ een toename van het aantal opnames, met een ‘piekbezetting’ begin maart.

Het OMT benadrukt dat zijn voorspellingen, gebaseerd op modellen, nog steeds erg onzeker zijn. Maandag meldde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding een ‘omslagpunt’ in de bezetting van de ziekenhuizen. Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is weer wat toegenomen.

In het advies aan het kabinet benadrukt het OMT dat er weer “een groot beroep op de zorg gedaan moet worden.” Nog ‘meer dan voorheen’ zullen ook huisartsen, mantelzorgers, wijkverpleegkundigen en verpleeghuismedewerkers dat merken. Dit heeft ‘mogelijke consequenties voor geplande zorg’, het kan zo zijn dat operaties weer worden uitgesteld.

Het kabinet besluit morgen definitief wat het met het OMT-advies doet. Premier Mark Rutte en zorgminister Ernst Kuipers lichten het besluit ‘s avonds toe op een persconferentie.

Meer over