OMT adviseert: geen grote groepen bij elkaar, in horeca weer op een stoel

Het OMT adviseert ‘lockdown-achtige maatregelen’ in de strijd tegen het stijgende aantal coronabesmettingen. Dat melden ingewijden na berichten van de NOS. Het advies zou neerkomen op een milde variant van een lockdown, gedurende twee weken.

Niels Klaassen en Tobias den Hartog

De adviseurs van het OMT zouden aanraden om evenementen niet door te laten gaan en bioscopen en theaters weer op slot te gooien. De maximaal toegestane groepsgrootte moet namelijk opnieuw worden aangepast. Ook de sluitingstijden van de horeca zouden verkort moeten worden en alle bezoekers - ook van cafés - moeten weer aan een vaste zitplaats gebonden worden. Scholen moeten wel open blijven, vindt het OMT.

Volgens een bron uit het OMT zijn verstrekkender maatregelen zoals een avondklok ‘nu niet aan de orde’, maar de cijfers lopen zó hard op dat een korte klap nodig is.

Het is nog niet duidelijk of de regering de adviezen van het OMT overneemt. Vanochtend is er opnieuw overleg op het Catshuis. Morgenavond worden de maatregelen bekend gemaakt tijdens een persconferentie.

Limburg ‘code zwart’

Dagelijks komen er gemiddeld meer dan 11.000 infecties bij, er liggen nu 1647 coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan 327 op de IC. In Limburg vrezen artsen een ‘zorginfarct’ en ‘lokaal code zwart’ omdat de toestroom van patiënten te groot is.

Volgens het kabinet is het landelijk nog niet alarmfase één. “In Limburg is het druk,” zei demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid (CDA) dinsdag. “Het moet wel eerlijk worden verdeeld. We moeten solidair zijn. Dus andere ziekenhuizen moeten ook andere zorg afschalen om ruimte te maken voor coronapatiënten. Dat is heel vervelend, maar het moet wel.”

Maatregelen

Vorige week gingen, ruim een maand na de grote versoepelingen, de eerste restricties alweer in. Minstens de helft van de tijd moet er vanaf thuis worden gewerkt, mondkapjes zijn op veel plekken weer verplicht, behalve daar waar gewerkt wordt met de coronapas. Die geldt als toegangsbewijs in de horeca, cultuurinstellingen, in zwembaden en sportscholen.

Na een wetswijziging wordt de QR-code ook ingevoerd voor pretparken en dierentuinen. De uitbreiding van de coronapas naar de werkvloer, voor niet-essentiële winkels en in de zorg wordt waarschijnlijk voorbereid.

Als de stijging doorzet, moet rekening gehouden worden met nog meer beperkingen. Vorige week schreef het OMT al in de kleine lettertjes van het laatste advies dat er rekening moest worden gehouden met nog meer beperkingen, als de stijging zou doorzetten. Ook de ‘2G-benadering’, waarbij alleen gevaccineerde of genezen personen ergens welkom zijn, werd genoemd.

Meer over