OM wil bijna miljoen euro van ex-Hells Angel

Het OM wil ruim negen ton van voormalig Hells Angels-kopstuk Harry Stoeltie. De 61-jarige Stoeltie werd in 2014 door de rechtbank veroordeeld voor witwassen in het zogeheten afpersingsproces Briard tot een celstraf van zes maanden.

Paul Vugts
Donald Groen en Harry Stoeltie (midden) tijdens de eerste zitting van het afpersingsproces in 2012. Beeld anp
Donald Groen en Harry Stoeltie (midden) tijdens de eerste zitting van het afpersingsproces in 2012.Beeld anp

Justitie heeft donderdag 925.000 euro gevorderd van Harrie Stoeltie (61), die lang een kopstuk was van de Amsterdamse Hells Angels. Hij zou dat bedrag uit misdaad hebben verkregen.

De ‘ontnemingszaak’ volgt op Stoelties veroordeling van alweer ruim vijf jaar geleden in de grote strafzaak Briard, waarin hij met crimineel Donald Groen (55) en een trits andere verdachten werd vervolgd voor een reeks afpersingen en witwassen.

In die zaak had hij niet de zeven jaar celstraf gekregen die het Openbaar Ministerie had gevorderd voor afpersing en witwassen, maar slechts een half jaar voor alleen het witwassen.

Anders dan justitie hechtte de rechtbank weinig waarde aan de cruciale verklaringen die beweerd slachtoffer Remko van Lent en diens vrouw als beschermde getuigen hadden afgelegd over de ijzingwekkende manier waarop zij door de verdachten zouden zijn uitgeknepen.

Uiteindelijk zag de rechtbank ook te weinig bewijs in de belangrijkste dossiers over afpersingen van drie antiquairs en twee drugshandelaren.

Kleine korting

In de nu lopende ontnemingszaak stelt justitie dat Stoeltie tussen oktober 2005 en oktober 2011 ‘ruim een miljoen euro heeft uitgegeven’ terwijl hij niet heeft aangetoond dat hij legaal aan dat geld was gekomen. “Wij hebben hem vaak om opheldering gevraagd, maar iedere keer beroept hij zich op zijn zwijgrecht,” zei de officier van justitie.

Justitie geeft Stoeltie ‘een kleine korting’ omdat het witwassen en zijn veroordeling inmiddels alweer lang geleden zijn. Daarom hoeft hij van de aanklager niet meer dan een miljoen, maar 925.000 euro aan de staat te betalen. Stoeltie en zijn advocaat lieten weten dat de berekening van justitie niet klopt. Zo wordt er volgens de advocaat uitgegaan van een verkeerd beginsaldo en worden allerlei posten op het conto van Stoeltie geschreven. “Hij schoot bijvoorbeeld een vakantie voor, maar kreeg dat geld later weer terug. Daar houdt het OM geen rekening mee.”

Andere verdachten in zijn oude strafzaak, onder wie Donald Groen, hebben schikkingen getroffen met justitie.

Ex-‘vice president’ Harrie Stoeltie is door de opsporingsdiensten lang beschouwd als de werkelijke leider van de Amsterdamse Hells Angels. Hij rekende verscheidene beruchte Amsterdamse criminelen tot zijn intimi.

De rechtbank doet op 26 september uitspraak.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over