OM: verdachten van overvallen Van der Gijp en De Jager werkten samen

De verdachten van de gewapende overval op YouTuber Nikkie de Jager en die van de mislukte overval op voetbalanalist René van der Gijp werkten volgens het Openbaar Ministerie nauw samen bij tal van misdrijven.

ANP
Hulpdiensten bij het huis van YouTube-ster Nikkie de Jager na een overval.  Beeld ANP
Hulpdiensten bij het huis van YouTube-ster Nikkie de Jager na een overval.Beeld ANP

De officier van justitie heeft daarom ook de dagvaardingen van de verdachten in de zaak van Van der Gijp uitgebreid met de verdenking dat ze samen een criminele organisatie vormden.

René van der Gijp werd in de late avond op 27 april vorig jaar door drie gemaskerde mannen belaagd toen hij na een uitzending van Veronica Inside thuiskwam. Ze sloegen met slaghamers op de auto van de Veronica Inside-analist, maar vluchtten uiteindelijk zonder buit. Van der Gijp dankt dit aan zijn auto met gepantserde ramen. Hij vermoedt dat de daders uit waren op zijn Rolex-horloge.

 René van der Gijp. Beeld Brunopress
René van der Gijp.Beeld Brunopress

De officier van justitie maakte de nieuwe verdenking tegen Younes S. (20) en Oguzhan A. (24) vrijdagmiddag bekend tijdens een inleidende zitting in de rechtbank in Rotterdam. Ze zouden met vijf anderen, onder wie de drie vermeende overvallers in de zaak Nikkie de Jager, misdrijven hebben gepleegd in georganiseerd verband.

Hun criminele organisatie is volgens justitie verantwoordelijk voor woninginbraken en -overvallen in Rotterdam, Dordrecht, Krimpen aan den IJssel, Rockanje, Hendrik-Ido-Ambacht, Mijnsheerenland en Uden. Mogelijk volgen er nog meer aanhoudingen nu de hoofdofficier van justitie deze week een beloning van 10.000 euro heeft uitgeloofd voor de gouden tip in deze zaken.

Nikkie de Jager, beter bekend als NikkieTutorials. Beeld ANP Kippa
Nikkie de Jager, beter bekend als NikkieTutorials.Beeld ANP Kippa

Volgens justitie deden de groepsleden gedegen vooronderzoek voordat ze in wisselende samenstelling op dievenpad gingen in gestolen auto’s met valse kentekens. Ze beschikten volgens het OM over woonadressen en andere privégegevens van hun beoogde slachtoffers, wisten in welke auto’s zij reden en welke horloges ze droegen.

Na de misdrijven zijn verschillende bedragen gestort op de bankrekeningen van de verdachten, die daar na hun arrestatie in december vorig jaar geen toelichting op wilden geven tijdens verhoren door de politie.

Op vrije voeten

Oguzhan A. komt maandag desondanks op vrije voeten, evenals twee andere verdachten uit de criminele organisatie, Melvin B. (23) en Alisina S. (20). Younes S. blijft voorlopig vastzitten.

Ook een verdachte van de woningoverval bij De Jager komt op vrije voeten. Het gaat om Said O. (32), die in maart werd gearresteerd in België en onlangs naar Nederland is overgebracht. De rechtbank in Rotterdam besloot vrijdag zijn voorarrest te schorsen tot de inhoudelijke behandeling van de strafzaak. Hij blijft wel verdachte in de zaak.

De verdachten die maandag worden vrijgelaten krijgen allemaal een contactverbod met medeverdachten. Ook moeten ze meewerken met de reclassering, mogen ze in de tussentijd geen strafbare feiten plegen en ze dienen zich te houden aan oproepen van politie en justitie. Het is nog niet bekend wanneer de rechtbank de strafzaken inhoudelijk gaat behandelen.

Meer over