Update

OM: verdachte situatie John van den Heuvel lijkt toeval

De verdachte situatie rond misdaadverslaggever John van den Heuvel lijkt te gaan om toeval. Dat meldt het Openbaar Ministerie. De 36-jarige verdachte Mourad O. uit Utrecht is zondagmiddag weer op vrije voeten gesteld.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

O. blijft formeel verdachte in de zaak, maar er is onvoldoende bewijs om hem langer vast te houden.

Mourad O. had bij de politie verklaard dat hij niet wist dat het om de misdaadjournalist ging, toen hij op de A2 vlak achter de beveiligde Van den Heuvel reed. In zijn auto zijn onder meer een bivakmuts en meerdere telefoons gevonden, maar Wim de Bruin, woordvoerder van het Openbaar Ministerie, wil daar verder niks over zeggen. “Het lijkt er vooralsnog op dat de situatie op toeval berust.” Het OM blijft de zaak wel onderzoeken.

De advocaat van O., Veerle Hammerstein, spreekt van een zeer kwalijke vergissing. “Ik vind het moeilijk te verkroppen dat dit je als Marokkaanse jongen met een strafblad kan overkomen. Zeker omdat hij donderdag na zijn arrestatie al direct alle mogelijke informatie heeft aangedragen om te bewijzen dat hij onschuldig is.”

Alle alarmbellen gingen donderdagmiddag af wegens een dreigende situatie rond het zwaarbeveiligde transport van John van den Heuvel op de A2. De snelweg werd afgezet en O. werd gearresteerd op verdenking van het voorbereiden van een ernstig misdrijf. De misdaadjournalist werd in allerijl overgebracht naar het hoofdkantoor van de landelijke politie in Driebergen.

‘Bivakmuts is voor zijn werk’

John van den Heuvel meldde zaterdag dat er een bivakmuts in de auto van O. is gevonden en een cryptotelefoon, die veel door criminelen worden gebruikt. Volgens Hammerstein klopt dat laatste absoluut niet. Hij had twee normale telefoons bij zich: een zakelijke en een privé-telefoon. Wel had hij een bivakmuts bij zich, die hij volgens de advocaat bewaarde in zijn lunchbox. “Hij is monteur en had net gewerkt in kruipruimtes. Om zijn gezicht te beschermen gebruikt hij daarvoor een bivakmuts.”

Hammerstein kan zich voorstellen dat de gehaaste rijstijl van haar cliënt de aandacht heeft getrokken van de beveiligers van John van den Heuvel als er in Amsterdam al iets was voorgevallen. O. kwam met hoge snelheid vanaf de A9 de A2 op, maar bij de start van de trajectcontrole ter hoogte van Vinkeveen, reed hij de aangegeven snelheid. Hij wist niet dat hij vlakbij de auto van John van den Heuvel was, zegt hij.

Juridische stappen

O. is na het stopteken van de politie vlak na Breukelen direct naar de kant gegaan. “Ieder ander met een bivakmuts in zijn auto en een plausibele verklaring hiervoor was donderdagavond al weer vrijgelaten, maar omdat mijn cliënt een strafblad heeft, is hij in een situatie verzeild geraakt, waar hij absoluut niet in had willen komen. Zijn naam en die van zijn bedrijf zijn door het slijk gehaald. We zijn absoluut voornemens daar juridische stappen tegen te ondernemen.”

John van den Heuvel laat in een reactie weten dat hij over de vrijlating is geïnformeerd en dat hij heeft vernomen dat er onvoldoende bewijs is, maar dat het onderzoek wordt voortgezet. “Ik wacht de verdere ontwikkelingen af.”

Van den Heuvel, die wordt beveiligd in verband met zijn werk voor onder meer De Telegraaf, zei zaterdag in het tv-programma RTL Boulevard dat het erop leek dat hij al een tijdje werd achtervolgd door motorscooters en mogelijk ook een tweede snelle auto. “De indruk bij mijn beveiligers was dat we al gevolgd werden vanaf Amsterdam door twee motorscooters.”

Er kwam een snelle auto bij en daarna mogelijk nog een, vertelde de misdaadverslaggever. Die bleven volgens Van den Heuvel ook nadat was aangegeven dat er afstand moest worden gehouden, hard achter hen rijden.

Marengo

Van den Heuvel is erg geschrokken, vertelde hij zaterdag bij RTL Boulevard. “Ik denk niet meteen aan een aanslag, maar ik vind het wel een raar verhaal. De dingen die in de auto zijn gevonden en de achtergrond van de verdachte zijn niet heel geruststellend.”

O. heeft een strafblad, maar niet voor zware zaken. In het voorjaar van 2021 is O. verhoord als getuige in de zaak Marengo tegen hoofdverdachte Ridouan Taghi. Hij was opgeroepen omdat verdachte Mohamed el A. (van onder meer de liquidatie van Ranko Scekic in 2016) een uitvoerige verklaring had afgelegd waarvan hij hoopte dat Mourad O. die (deels) zou bevestigen. Dat gebeurde niet, want O. beriep zich op zijn ‘verschoningsrecht’ en zweeg.

Mourad O. kent meerdere spelers in de periferie rond Ridouan Taghi, maar het is nog onduidelijk of hij een serieuze rol speelde in het milieu om hem heen.

Hij heeft ook een legaal bedrijf op zijn naam staan, in de Utrechtse wijk Ondiep. Dat bedrijf installeert laadpalen voor elektrische voertuigen. Zijn omgeving zegt zich niet te kunnen voorstellen dat hij John van den Heuvel iets zou willen aandoen en denkt dat hij ‘dom aan het bumperkleven was’, zegt een ingewijde.

Meer over