OM legt beslag op miljoenen van hoofdrolspelers mondkapjesaffaire

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft beslag gelegd op 11,5 miljoen euro van Stichting Hulptroepen Alliantie. Ondernemer Sywert van Lienden en andere bestuurders worden nu ook verdacht van verduistering. Het geld stond op de Nederlandse bankrekeningen van de verdachten, meldt het OM. Er loopt een strafrechtelijk onderzoek vanwege de omstreden mondkapjesdeal.

Het Parool
Sywert van Lienden, mede-oprichter van Stichting Hulptroepen Alliantie Beeld videostill SHA
Sywert van Lienden, mede-oprichter van Stichting Hulptroepen AlliantieBeeld videostill SHA

Donderdag schorste de rechtbank in Amsterdam Van Lienden en zijn compagnon Bernd Damme bij de Stichting Hulptroepen Alliantie uit het bestuur na een verzoek van het Openbaar Ministerie. Door het schorsen van Van Lienden werd volgens het OM een belangrijke stap gezet om de miljoenenwinst terug te halen. Het zou gaan om een totaalbedrag van 30 miljoen euro.

In maart werd bekend dat het OM een strafrechtelijk onderzoek startte naar aanleiding van een aangifte van Randstad. Het uitzendconcern stelde personeel aan Hulptroepen Alliantie beschikbaar omdat werd gedacht dat het ging om liefdadigheid.

Later bleek echter dat Van Lienden en de andere (voormalig) bestuurders een besloten vennootschap hadden opgericht die werd gebruikt bij de inkoop en verkoop van mondkapjes. Hierdoor zou hij samen met de andere oprichters miljoenen hebben verdiend aan de mondkapjesdeal die zij sloten met het ministerie van Volksgezondheid.

Zitting

Van Lienden werd begin maart opgepakt vanwege het onderzoek naar de mondkapjesdeal. Na twee dagen werd hij weer vrijgelaten maar hij blijft verdachte in de zaak en het onderzoek gaat door. Ook de twee andere bij Hulptroepen Alliantie betrokken personen Camille van Gestel en Bernd Damme zaten korte tijd vast.

Meer over