OM gaat beweringen Johan Derksen onderzoeken, roept betrokkenen op hun verhaal te doen

Het OM gaat de beweringen van Johan Derksen onderzoeken en roept betrokkenen op hun verhaal te doen. In de Vandaag Inside-uitzending van dinsdag vertelde de opiniemaker dat hij in zijn jongere jaren bij een bewusteloze vrouw een kaars ‘erin had gestopt’. Woensdag nuanceerde hij dat verhaal door te zeggen dat hij de kaars tussen haar benen had gezet.

ANP
‘Wat er in beide programma’s besproken is, blijft kwetsend en vernederend,’  aldus staatssecretaris Gunay Uslu. Beeld Sem van der Wal/ANP
‘Wat er in beide programma’s besproken is, blijft kwetsend en vernederend,’ aldus staatssecretaris Gunay Uslu.Beeld Sem van der Wal/ANP

Eerder op donderdag maakte de e-bikespecialist Stella Fietsen al bekend om die reden de sponsoring van tv-programma Vandaag Inside per direct stop zetten. ‘Hoewel Stella als e-bikefabrikant sport en beweging, waaronder voetbal, een warm hart toedraagt, distantieert het zich van wat er in die bewuste uitzending is voorgevallen’, laat het bedrijf weten.

Het is niet duidelijk of het toegezegde gesprek van Talpa met Derksen over het kaarsenverhaal woensdag al heeft plaatsgevonden. In de uitzending van Vandaag Inside zinspeelden Derksen, Wilfred Genee en René van der Gijp er wel meerdere keren op dat het programma mogelijk zou kunnen stoppen.

Vooral Van der Gijp heeft er niet echt lol meer in, sinds diverse incidenten waardoor het programma en de mannen onder vuur kwamen te liggen. De eerste keer gebeurde dit toen Van der Gijp in 2018 VRT-journalist Bo van Spilbeeck belachelijk maakte na haar beslissing om als vrouw door het leven te gaan. Ook grappig bedoelde opmerkingen van Derksen over de gelijkenis tussen Akwasi en Zwarte Piet leidden tot wekenlange discussies en boze reacties, onder meer van sponsors van het programma. Toen trok ook een groot aantal sponsors zich terug.

Staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media reageerde vandaag ook verontwaardigd op de twee uitzendingen van het tv-programma Vandaag Inside. “Wat er in beide programma’s besproken is, blijft kwetsend en vernederend voor iedereen die te maken heeft gehad met seksueel geweld en voor hun naasten,” aldus Uslu, die voor beide uitzendingen geen goed woord over heeft, laat ze via een woordvoerder weten.

Talpa: Johan Derksen gaat excuses maken

Talpa Network heeft donderdagmiddag in een korte verklaring laten weten dat Derksen in de donderdagavonduitzending van Vandaag Inside zijn excuses gaat maken voor zijn verhaal.

Daarnaast zegt Talpa ‘ferm afstand’ te nemen van het verhaal van Derksen en de reactie van de andere mannen aan de tafel, die er heel hard om moesten lachen. “Het is volstrekt ongepast om dit thema, dat zo extreem gevoelig ligt, in een lacherige sfeer te benaderen,” aldus Talpa. “Voor slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag moet dit een klap in het gezicht zijn geweest. Een stap terug in de tijd, waar juist de laatste periode eindelijk meer aandacht aan deze problematiek werd geschonken.”

Volgens Talpa hebben zowel Derksen als de andere tafelheren René van der Gijp en Wilfred Genee aangegeven dat zij de zaak verkeerd hebben aangepakt. In de uitzending van woensdagavond hadden ze daar nog een andere mening over.