Ollongren: Volgende week gaan we effecten zien van nieuwe maatregelen

Eind volgende week moeten we de effecten gaan zien van de nieuwe coronamaatregelen. Dat heeft vicepremier Kajsa Ollongren gezegd, na afloop van de wekelijkse ministerraad. ‘Wij hopen daar natuurlijk erg op,’ aldus Ollongren.

Het Parool
Minister Kajsa Ollongren. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Minister Kajsa Ollongren.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Het kabinet besloot, onder druk van de Tweede Kamer, deze week ook dat het gebruik van mondkapjes ‘dringend’ wordt geadviseerd in publieke binnenruimtes. Dat geldt dus bijvoorbeeld in supermarkten en bibliotheken.

Donderdag kwamen daar de middelbare scholen ook bij. Althans, scholen kunnen maskers verplicht stellen; het dringende, landelijke advies geldt voor in de gangen en tijdens de pauzes.

Dat het kabinet pas woensdag besloot tot een mondkapjesadvies en niet tijdens de persconferentie, is volgens Ollongren geen probleem. “Ik denk dat iedereen de oproep van de premier wel heeft gezien.”

Volgens de vicepremier is er onder wetenschappers nog steeds discussie over het nut van de mondmaskers. Het RIVM is nog steeds terughoudend, het OMT is verdeeld. “Maar het is ook een maatschappelijk vraagstuk. Mensen willen iets extra’s doen. We kunnen dan eigen, politieke overwegingen hebben, los van het OMT. Dit kan erbij helpen, laten we het gewoon doen. Een enkele keer doen we iets anders dan het OMT zegt, zoals in het voorjaar met de sluiting van de scholen, maar dat doet niets af aan hun adviezen.”

Ingrijpen

Maandag al greep het kabinet flink in, met name in het sociale leven. Het gaat om maatregelen die drie weken gaan gelden, tot 20 oktober. De horeca in het hele land moet om 22.00 uur de deuren sluiten. Er wordt geen publiek meer toegestaan bij sportevenementen, ook niet in de amateursport. Kantines zijn dicht en thuiswerken is weer de norm.

Verder worden gezelschappen bij mensen thuis teruggebracht naar drie personen. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal dertig mensen samenkomen. Dat geldt dus ook in restaurants. Daarbij wordt het personeel niet meegerekend. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van veertig personen gelden voor bijeenkomsten, behalve bij speciale plekken, zoals bijvoorbeeld een pretpark als De Efteling dat meer bezoekers aan kan.

Meer over