Officieel warmste 21 oktober ooit gemeten

Om 16.00 uur steeg de temperatuur in De Bilt naar 20,2 graden. Daarmee is het niet alleen de 110e warme dag van 2020, maar ook de warmste 21 oktober ooit gemeten. Dat maakt Weeronline bekend. Het vorige record stond op 20,1 graden, gemeten in 1977.

ANP
null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Het record van woensdag is alweer het tiende datum-warmterecord voor de maximumtemperatuur van dit jaar. De eerste vond plaats op 31 januari en de laatste keer dat het officieel tot een datum-warmterecord kwam was vorige maand, op 15 september. Op 21 september werd net geen nieuw record gevestigd, maar was er wel een evenaring.

Maastricht nog warmer

Elders in het land is het woensdag nog wat warmer met in Maastricht tot nu toe 21,3 graden. Het landelijke record voor deze dag staat op 22,2 graden en werd ook in 1977 gemeten. In Amsterdam werd een temperatuur van 19,6 graden gemeten bij het weerstation in Holendrecht.

Gemiddeld is 4 oktober de laatste dag dat het in De Bilt 20 graden of meer wordt. De meest late datum dat het in De Bilt tot een warme dag kwam, was op 30 oktober 2005. Het werd toen op het hoofdstation 21,1 graden.

De huidige hoge temperaturen komen door een stevige zuidwestenwind. Deze wind blaast warme lucht uit het zuiden van Europa naar onze streken. De wind is vrij krachtig boven land en hard aan zee. Later in de middag en avond kan de wind aan de noordwestkust en bij de Wadden toenemen naar stormachtig, kracht 8. Daarbij is langs de kust van Noord-Holland en op de westelijke Wadden aan het eind van de middag kans op zware windstoten van 90-100 km/uur. Boven land zijn zware windstoten van 75-90 km/uur mogelijk. Later vanavond neemt de wind weer in kracht af.

Meer over