Nieuws

NS werkt aan nachttrein tussen Amsterdam en Zürich

De NS wil samen met partners in Zwitserland (SBB), Oostenrijk (ÖBB) en Duitsland (DB) vanaf eind 2021/begin 2022 een nachttrein voor reizigers naar Zürich laten rijden.

Het Parool
Een nachttrein van het Oostenrijkse vervoersbedrijf ÖBB. Beeld REUTERS
Een nachttrein van het Oostenrijkse vervoersbedrijf ÖBB.Beeld REUTERS

Het plan is elke avond te vertrekken vanuit Amsterdam en via het Rijn-Ruhrgebied en Basel ’s ochtends aan te komen in Zürich. In omgekeerde richting arriveert dan elke ochtend een nachttrein vanuit Zürich in Nederland.

NS laat weten dat Zürich en Basel populaire bestemmingen zijn voor vrije tijd en zakelijke reizen. “Reizigers naar Zürich moeten nu nog meerdere keren overstappen in bijvoorbeeld Hannover of Frankfurt. Vanaf Basel en Zürich reis je straks ook gemakkelijk door naar verdere bestemmingen in Zwitserland en Italië,” aldus de vervoerder.

Düsseldorf en Keulen

Reizigers kunnen met de nieuwe nachttrein ook meereizen tot aan bestemmingen in het Rijn-Ruhrgebied, zoals Düsseldorf en Keulen. De nieuwe nachttrein is daarmee een aanvulling op de hogesnelheidstrein die zeven keer per dag naar Frankfurt rijdt. Daarvan rijdt er één dagelijks door naar Basel.

Sinds 25 mei rijdt er al een nachttrein tussen Amsterdam en de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Daarmee is Nederland weer aangesloten op het Europese netwerk van nachttreinen. Dat gebeurde na een periode van meer dan vier jaar zonder reguliere internationale slaapverbindingen over het spoor.

Deze mogelijk nieuwe nachttrein past in de ambities om over middellange afstanden het treinverkeer aantrekkelijker te maken. Uit onderzoek van het Kennisinstituut Mobiliteit (KiM) bleek dat bestemmingen op een afstand tussen de 800 en 1200 kilometer potentieel hebben voor de exploitatie van nachttreinen.

Meer over