Nieuws

Nóg langere wachtlijsten en afhakers bij zwemscholen door avondlockdown

Lessen inkorten, lessen verplaatsen, groepen samenvoegen: zwemscholen doen wat ze kunnen om ondanks de avondlockdown zoveel mogelijk lessen te geven. Maar de mogelijkheden zijn beperkt. Ondertussen groeien de wachtlijsten door. ‘Er is straks een hele groep kinderen die niet goed kan zwemmen.’

Marlie van Zoggel en Mairin van der Beek
null Beeld ANP
Beeld ANP

“Het is al het hele jaar hoofdpijn in de zwemwereld,” zegt Saïd Mohamed, mede-eigenaar van zwemschool Druppel. Hij zag kinderen afhaken toen ouders niet meer bij de lessen mochten zijn. Ook besloten mensen hun abonnement te bevriezen toen de QR-code verplicht werd om het zwembad binnen te komen. “Veel ouders zonder QR-code besloten af te wachten hoe het verder zou gaan.” En nu is er de avondlockdown. “Het resultaat is dat er straks een hele groep kinderen gewoon niet goed kan zwemmen,” aldus de zwemleraar.

De zorgen van Mohamed staan niet op zichzelf. Ook de Nationale Raad Zwemveiligheid trok afgelopen jaar aan de bel. Door de coronamaatregelen zou het zwemniveau van kinderen teruglopen, stelde de organisatie.

Nu zwemscholen door de avondlockdown ook nog om 17.00 uur dicht moeten, proberen ze met noodgrepen steeds langere wachtlijsten te voorkomen. Zo heeft Druppel de zwemlessen ingekort: kinderen zwemmen nu 45 minuten in plaats van een uur.

“Niet ideaal,” beaamt Mohamed. “Ouders betalen voor een uur, dus ik snap hun frustratie, maar we vinden het op dit moment belangrijker dat we zoveel mogelijk kinderen les kunnen geven.”

Ten koste van veiligheid

En zelfs met die ingekorte lessen kunnen door de maatregelen nog altijd zo’n vijftig tot honderd kinderen bij Druppel geen (optimale) les krijgen, schat Mohamed. “Groepen volproppen gaat ten koste van de veiligheid, dat willen we niet.” Ondertussen wordt de wachtlijst langer en langer. “In januari zouden de nieuwe groepen van start moeten gaan, maar het is de vraag of dat lukt, nu de huidige groepen stilliggen. Kinderen die we niet kunnen plaatsen moeten wachten tot de volgende ronde, die start in april.”

Shiva de Winter, directeur van de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid, herkent het beeld dat de zwemschoolhouders schetsen. Hij vindt dat het kabinet moet terugkomen op het besluit om zwembaden vanaf 17.00 uur te sluiten. Ook de regel dat ouders of begeleiders enkel naar binnen mogen met een geldige QR-code, moet wat hem betreft opgeschort worden. In een donderdag verstuurde brief aan het kabinet herinnert hij de beleidsmakers aan eerder advies van het OMT, begin maart. “Hierin stond dat vanwege ‘het educatieve aspect en belang van veiligheid’ zwemlessen los moeten worden gezien van overige binnensporten.” Nu is die uitzondering er niet. “Mijn zorgen daarover zijn vrij groot.”

Duizenden gedupeerde kinderen

Volgens De Winter gaat het om zo’n tien- à vijftienduizend kinderen die de dupe zijn van de huidige maatregelen. Hun veiligheid zou in het geding komen. “Al die kinderen die nu nog niet kunnen zwemmen, zijn volgend jaar potentieel een gevaar.” Hij houdt zijn hart vast voor komende zomer. “Die kinderen denken: ik zit op zwemles, ik kan zwemmen. Maar duurt dit nog maanden, dan hebben veel kinderen tegen die tijd maar heel weinig les gehad.” Bovendien is het belangrijk om ook nadat zij het diploma binnen hebben, veel te oefenen – wat nu niet kan.

Zwemschoolhouders die nu kortere lessen aanbieden of grotere groepen maken om meer kinderen te helpen, vindt De Winter niet verstandig. “Juist die individuele aandacht is nodig. Je wil niet dat de kwaliteit eronder gaat lijden.”

Aanpassing van maatregelen

De directeur vindt dat het kabinet moet inzien dat dit zo niet kan. “School duurt tot kwart over drie; de tijd voor zwemlessen is miniem. En les verschuiven naar de weekenden is vaak niet mogelijk, omdat zwemscholen die tijd moeten huren van het bad.” En dan is er nog de groep kinderen van wie de ouder geen QR-code kan overleggen. “Je moet dan iemand anders meesturen om je kind om te kleden, daar haken veel ouders af.” Buiten het bad omkleden zou voor deze groep een optie zijn, maar dat vindt De Winter gezien het weer niet wenselijk en zelfs ‘mensonterend’.

Aanpassing van de maatregelen is dus nodig; zo snel mogelijk. Of is het al te laat? “Een pauze is nooit goed voor kinderen. We zijn nu drie, vier weken onderweg; dat valt nog op te lossen. Maar als dit tot ver in januari of misschien wel februari duurt, wat begrijpelijk is, zorg dan dat essentiële dingen als zwemonderwijs door kunnen gaan.”

Meer over