‘Nina Storms door justitie in Monaco verdacht van witwassen’

Zakenvrouw Nina Storms (66), voorheen bekend als Nina Brink, wordt door de justitie in Monaco verdacht van witwassen en misbruik van vertrouwen. De onderneemster staat onder ‘juridische controle’. Als ze de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur verlaat, moet ze de rechter daarover informeren.

ANP/Het Parool
Nina Storms. Beeld ANP
Nina Storms.Beeld ANP

Dat bevestigt het parket-generaal van het Openbaar Ministerie in Monaco schriftelijk aan De Telegraaf. Storms is op 2 juli in staat van beschuldiging gesteld. Ze mag Monaco wel verlaten, maar als ze de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur verlaat, moet ze de rechter op de hoogte stellen. Het OM in Monaco wil verder niets zeggen over het onderzoek dat naar haar loopt.

Het zou gaan om een bedrag van 15 miljoen euro, meldt een bron binnen de politie in Nederland. De Telegraaf beschikt over een intern, vertrouwelijk document van de politie waarin het contact tussen de politiediensten uit Monaco en Nederland uitvoerig staat beschreven.

Haar man, oud-presentator Pieter Storms, zegt in een reactie tegen De Telegraaf verbaasd te zijn over de beschuldiging van het OM in Monaco. “Ze is volgens ons alleen gehoord als getuige.”

Nina Storms is in Nederland bekend vanwege het debacle bij de beursgang van internetbedrijf World Online, dat ze in 1995 oprichtte. Ze wilde van het bedrijf de grootste internetprovider van Europa maken. Het bedrijf ging in 2000 naar de Amsterdamse beurs. De koers stortte vrijwel meteen na de beursgang in, toen grote aandeelhouders cashten. Bovendien bleek toen dat Storms al haar aandelen al eerder van de hand gedaan. Duizenden beleggers raakten gedupeerd.

De gedupeerden kregen een schikking na een uitspraak van de Hoge Raad die vaststelde dat ze waren misleid door de oprichtster én de banken die de beursgang begeleidden. De zakenvrouw had moeten melden dat zij drie maanden eerder flink wat aandelen had verkocht. ABN Amro, de bank die de beursgang begeleidde, stelde bovendien een ‘misleidende’ openingskoers vast.

‘Volledige medewerking’

Volgens advocaat Geert-Jan Knoops heeft Storms volledig aan een onderzoek in Monaco meegewerkt en zelfs aangedrongen op een eerder verhoor van haar om haar onschuld zo snel mogelijk te laten vaststellen. Dat bevestigt Knoops zondag.

“Tijdens dit verhoor is zij over vermeend witwassen niet ondervraagd,” zegt Knoops. “Twee jaar geleden, in 2018, heeft zij zich al als slachtoffer in deze zaak gemeld bij ons kantoor en hebben we hierop ook een schrijven doen uitgaan,” zo stelt Knoops. Hij zegt dat Storms ‘verbaasd is dat er in deze zaak informatie aan de pers wordt verstrekt’. “De onderzoekersrechter in Monaco heeft in verband met het lopend onderzoek een geheimhouding aan alle betrokkenen opgelegd, een zogeheten instructie-geheimhouding die in het wetboek van Monaco (artikel 31) is vastgelegd en waar straffen op staan bij schending.”

Vorige week heeft de verdediging van Nina Storms over schending hiervan al een klacht bij de onderzoeksrechter ingediend. “Het naar buiten brengen van beschuldigingen terwijl mevrouw Storms voor onschuldig moet worden gehouden tot het tegendeel bewezen, schaadt haar persoon op dit moment zeer terwijl hiervoor geen grondslag bestaat.”

Storms heeft vorige week ook bij de onderzoeksrechter in Monaco ‘een onderbouwde klacht gedeponeerd als slachtoffer in deze zaak nu onder meer haar naam is misbruikt. “Daarvoor bestaan ook bewijsstukken die in ons bezit zijn en dit is ons ook door derden bevestigd,” aldus Knoops.

Rentree

Sinds het echec met World Online heeft Nina Storms zich vooral gericht op het oprichten van en investeren in bedrijven. Vorig jaar maakte ze haar rentree op de beurs. Dit keer met Natur, een bedrijf in gezonde verse fruitsapjes. Dat bedrijf is inmiddels failliet.

Meer over