Nieuwslezer Fred Emmer (85) overleden

Voormalig nieuwslezer Fred Emmer is dinsdag op 85-jarige leeftijd overleden in Hilversum.

Het Parool
Fred Emmer Beeld Wikimedia / NOS
Fred EmmerBeeld Wikimedia / NOS

Hij sliep vredig in, zo laat zijn familie weten aan de NOS.

Emmer presenteerde van 1962 tot 1965 het NTS Journaal (de voorloper van de NOS), vertrok toen naar de reclamewereld maar keerde in 1971 terug als vaste nieuwslezer bij het Journaal. Emmer groeide uit tot een van de bekendste televisiegezichten van de jaren zeventig en tachtig.

In totaal was hij meer dan twintig jaar het gezicht van het NOS Journaal. Hij was nieuwslezer in een tijd waarin presentatoren bijzonder netjes moesten spreken. Hij was daarvan een duidelijke exponent. Zelden versprak hij zich. Over zijn keurige uitspraak zei hij ooit: “Er wordt tegenwoordig geen ABN meer gesproken, maar Algemeen Aanvaardbaar Nederlands. Ik geloof dat ik dat niet zo erg vind. Belangrijker is dat de presentatoren begrijpen wat ze lezen.”

Erotische liefdesbundel

Eind jaren 80 ging Emmer weg bij het NOS Journaal. Kort daarvoor had hij zijn eerste boek uitgebracht, een erotische liefdesbundel met de naam Het mooiste van verleiding... is eraan toegeven. Volgens de nieuwslezer liep de verkoop zo goed, juist omdat er zoveel ophef over was.

Na het schrijven ging hij werken voor satirische tv-programma’s, zoals VPRO’s Waskracht. Deels omdat er brood op de plank moest komen, deels omdat hij ‘een latente behoefte om mijzelf te ironiseren’ had. Eind jaren 90 was hij presentator van de RTL5-quiz Nieuws en Nonsens. Naar eigen zeggen had de nieuwslezer last van ‘een chronische twijfel over de zin van het leven’. Hij kwam er eerlijk voor uit dat hij ijdel was.

Emmers zoon Stephen, bekend als componist van muziek voor onder meer televisiezenders en documentaires, noemt zijn vader uniek als mens. “We gaan Fred enorm missen. Hij was een moderne, principiële, intelligente en gevoelige man. Enig in zijn soort,” reageert hij tegenover de NOS.

Meer over