Nieuws

Nieuwe politie-cao: 8,5 procent meer loon

Na lange onderhandelingen en diverse acties is er een onderhandelingsakkoord bereikt over een nieuwe politie-cao. De vakbonden, minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) en korpschef Henk van Essen zitten op één lijn, het akkoord wordt voorgelegd aan vakbondsleden.

ANP
Korpschef Henk van Essen bij het ondertekenen van de politie-cao. Beeld ANP
Korpschef Henk van Essen bij het ondertekenen van de politie-cao.Beeld ANP

In de overeenkomst staat onder meer dat de salarissen van het politiepersoneel tijdens de looptijd van de cao (1 januari 2022 tot en met 30 juni 2024) met ten minste 8,5 procent worden verhoogd. Verder zijn er afspraken gemaakt over bijvoorbeeld inzetbaarheid en loopbaanperspectief.

De vakbonden laten weten tevreden te zijn met het akkoord. “Dit doet recht aan alle mensen die bij de politie werken en ook aan het extra zware werk van executieve politiemensen in een onzekere tijd.” De politieacties zijn hiermee van de baan, laten de bonden weten.

‘Verdiend’

“Dit onderhandelaarsakkoord is meer dan verdiend en biedt met een looptijd van 2,5 jaar ook zekerheid voor politiemensen,” zegt justitieminister Yeşilgöz. De afgelopen twee coronajaren, de structurele onderbezetting en het grote beroep dat de samenleving op de politie doet, vraagt veel van de politie, zegt de minister. “Tegelijk heb ik overal gezien dat politiemensen een heel groot ‘blauw’ hart hebben voor het werk.”

De acties voor een betere politie-cao voor 2022 en 2023 begonnen in december. De bonden riepen hun achterban onder meer op geen deurwaarders meer actief te begeleiden en geen boetes te innen bij kleine overtredingen. Ook werd tijdens coronademonstraties het werk neergelegd.

Het korps telt ongeveer 65.000 fulltimebanen, waarvan zo’n 50.000 operationeel. De politie is naar eigen zeggen de grootste werkgever van Nederland.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Meer over